Sobota, 20. dubna 2024

Dolary za české know-how

Dolary za české know-how
Společnost DuPont koupila zlínský Retrim - kvůli technologii, kterou nikdo jiný nemá.

Vrstvené ploché sklo, které se používá nejen v dopravních prostředcích, je jako sendvič. Fólie z různých polymerů, z nichž je složeno, mu dodávají zcela nové vlastnosti. Fólii z polyvinylbutyralu (PVB) vyrábí jen několik podniků ve světě, mezi největší z nich patří DuPont. Jen jediný podnik, a to Retrim CZ, ji však dokáže vyrobit jako stoprocentní recyklát. Vykupuje od sklářů odřezky fólie - trim - a umí je zpracovat na materiál, který není o nic horší než ten z prvotní suroviny. Technologie i linka, na které funguje, je dílem zlínských výzkumníků.

Nespadli z nebe, jsou pokračovateli dobrých tradic bývalého zlínského Výzkumného ústavu gumárenské a plastikářské technologie. Retrim se narodil při privatizaci ústavu jako společnost s ručením omezeným. DuPont nyní od současných majitelů (jsou mezi nimi bývalí vedoucí pracovníci výzkumného ústavu) kupuje firmu jako celek včetně zhruba padesátky zaměstnanců.

\"Za Retrim CZ jsme zaplatili ekvivalentní, relativně vysokou cenu,\" říká David McFall, ředitel společnosti DuPont pro střední Evropu. \"Výrobců PVB fólie je málo; Retrim proto známe už deset let a sledujeme jeho činnost. Teď nazrál čas na naši expanzi v Evropě.\" Centrála DuPontu pro střední Evropu sídlí ve Varšavě. Žádný další akviziční plán pro střední a východní Evropu prý ještě není v tak pokročilém stadiu, aby se o něm dalo veřejně mluvit.

Konkrétně koupila Retrim CZ subdivize DuPontu Glass Laminating Solutions (GLS) a transakci nedávno schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.

Fólie pro vrstvená skla se zatím vyrábějí v USA, Japonsku a Německu. DuPont se rozhodl pro ČR především kvůli recyklační technologii, kterou sám nemá, ale také proto, že chce být blíž trhům ve střední a východní Evropě. Podstoupil kvůli tomu poměrně velkou reorganizaci. Dřív řídil činnost ve východní Evropě spolu s Afrikou a Tureckem, teď už regiony rozdělil.

\"Retrim vytvořil správnou technologii ve správný čas a na správném místě,\" chválí zlínské výzkumníky Luigi Robbiati, ředitel divize GLS. \"Do technologických linek není třeba investovat žádné kolosální sumy, budeme přijímat i nové lidi.\" Dodává, že silné stránky společnosti DuPont jsou ve firemní etice a v bezpečnosti práce. \"Jeden z našich manažerů nyní ve Zlíně řídí integraci a přizpůsobení firemní kultury. V Retrimu nejsou špatní, ale musíme být zcela homogenní.\"

Prvním úkolem proto bude integrace firmy do společnosti DuPont, která patří ve světě mezi \"průmyslovou klasiku\". Její historii zahájil Francouz jménem E. I. DuPont de Nemours, který založil v roce 1802 v USA továrnu na výrobu střelného prachu. Společnost se předávala po rodinné linii a až do konce 19. století měla na trhu se střelným prachem vedoucí postavení. Pak rozšířila aktivity na chemické inženýrství a nitrocelulózovou chemii. DuPont zřídil experimentální stanici, což bylo zařízení univerzitního charakteru pro základní i aplikovaný výzkum a vývoj a jedním z prvních vynálezů, které tu ve třicátých letech minulého století vznikly, byl neopren, syntetický kaučuk. V roce 1934 vznikl nylon, první skutečně syntetické vlákno, které uvedlo do pohybu revoluci v moderních materiálech.

Následoval teflon, dacron, orlon, z polyesterových vláken byly vyvinuty další produkty, jako např. coolmax a thermax.

V šedesátých letech se uvažovalo o šedesáti výzkumných projektech - a společnost tvrdí, že 60 procent z nich bylo komerčně využito. Nejúspěšnější byla známá lycra a kevlar. V posledních letech společnost akvizicemi rozšířila činnost i do biologických oborů, stala se např. významných dodavatelem sojových proteinů a koupila také největší semenářskou firmu na světě. Na výzkum a vývoj dává DuPont ročně asi 1,3 miliardy dolarů a v jeho laboratořích pracují dvě tisícovky vědců a inženýrů. DuPont vyznává trvale udržitelný rozvoj - prokazuje to i zájmem o malý český podnik.

Chráněný patent v Retrimu na recyklační technologii nemají, prý by bylo obtížné prokazovat, že ho někdo porušuje. Jde však především o odbornost, o znalosti - a tady je podle nových majitelů nejproduktivnější ochranou utajení detailů. Co od své akvizice očekávají, lze vyjádřit obecně - např. jako strategický záměr pronikat na rozvíjející se trhy či záměr přinášet na tyto trhy vlastní inovace, ale také velmi konkrétně. I když to nebylo u Retrimu řečeno přímo, ve všech podnicích společnosti DuPont prý mají za úkol šestiprocentní roční růst obratu a desetiprocentní růst zisku. Produkty Retrimu se budou nadále prodávat pod značkou Czechtrim.

Šéfové z DuPontu si pochvalují spolupráci s CzechInvestem, ale na žádné peníze od českého státu zatím nedosáhli. Podmínky pro uplatnění přímých investičních pobídek totiž nenaplnili. \"Příště snad budeme úspěšnější,\" poznamenává k tomu David McFall..

V evropské centrále DuPont jsou rádi, že v ČR se na rozdíl od dalších zemí východní Evropy, kde se prodávají hlavně produkty na ochranu rostlin, uplatní mnohem sofistikovanější výrobky, zejména z oboru kvalifikovaných polymerů. Společnost v ČR působí od šedesátých let minulého století a samostatnou firmu zřídila v Praze v roce 1992.

Obrat DuPontu v ČR a SR činí ročně asi 100 milionů dolarů. Z toho polovinu tvoří fólie, konstrukční plasty a laky, které dodává do automobilového průmyslu, a druhou největší komoditou jsou agrochemikálie. V osobních automobilech je v současné době používáno průměrně až 6 kilogramů konstrukčních plastů na jedno vozidlo a tento objem se má za krátkou dobu až zdvojnásobit. Společnost DuPont jako jedna z prvních zastavila výrobu freonů a dodává do ČR ekologická chladiva a média do klimatizačních jednotek. Zákazníky DuPontu je také většina velkých výrobců masných výrobků. Od roku 1996 DuPont dodává na český trh sojové bílkoviny - i v tomto sektoru se očekává během dvou let zvýšení obratu zhruba o pětinu.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů