Pátek, 19. dubna 2024

Informace o kontrolách autovrakovišť probíhajících od počátku roku 2004

V prvním čtvrtletí roku 2004 provedla ČIŽP kontrolu autovrakovišť, u nichž bylo v předchozím období shledáno porušení zákona o nakládání s odpady a shledán stav poškozující životní prostředí.
Informace o kontrolách autovrakovišť probíhajících od počátku roku 2004

ČIŽP se zabývala také prošetřováním konkrétních podnětů občanů, občanských sdružení a orgánů samosprávy.

Od počátku roku 2004 proběhlo již 21 kontrol, bylo zahájeno celkem 7 řízení o pokutě a řada dalších řízení je rozpracována. Z kontrolovaných autovrakovišť zatím celkem 3 ukončila svou činnost (Plzeň, Hradec Králové, Brno), protože provozovatelé nebyli schopni uvést jejich stav do souladu se zákonnými předpisy. V řadě ostatních případů došlo k nápravě chyb, jak v oblasti administrativní, tak v procesu nakládání s odpady.

Jedním z konkrétních příkladů nápravy provedené vlastníkem po šetření ČIŽP je např. případ drobného provozovatele v jedné z obcí Plzeňského kraje. Pracovníci Oblastního inspektorátu v Plzni při kontrole lokality v roce 2003 zjistili provozování nepovoleného vrakoviště a skládky odpadů v obci, s porušením zákona o odpadech. Provozovatelem vrakoviště byla fyzická osoba oprávněná k podnikání, která sběr, odstraňování a výkup autovraků prováděla ve velkém celkem čtyři roky. Po kontrole ČIŽP a uložené pokutě majitel autovrakoviště přerušil výkon své živnosti a zahájil postupné odklízení vraků. V současnosti jsou vraky v okolí provozovny odklizeny, zbytek bez provozních kapalin je deponován na jiném pozemku a postupně odstraňován.Vrakoviště je zlikvidováno.

ČIŽP zaznamenala také jeden pozitivní příklad v Libereckém kraji v Jablonci nad Nisou. Zde působí závod s příkladně vybaveným provozem pro přijímání a následné zpracovávání autovraků. V současné době toto zařízení nabízí likvidaci autovraků občanům Jablonce nad Nisou zdarma. Podle informací Oblastního inspektorátu ČIŽP je však zatím tato služba málo využívána. Akce, kterou spolufinancuje Město Jablonec nad Nisou, potrvá až do data vstupu ČR do EU, tj. do 1.5.2004.

Intenzivní pozornost bude ČIŽP autovrakovištím věnovat především v druhé polovině tohoto roku, kdy vstoupí v platnost novela zákona o odpadech a tím i nová metodika v souladu se směrnicemi EU, která se přímo týká nakládání s autovraky.

V Praze 7. 4. 2004
Kontakt: Eva Rolečková, tisková mluvčí ČIŽP,
tel. 283 892 659, 723 065 088, roleckova@cizp.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů