Čtvrtek, 28. března 2024

Novoborským se vydařil první Barevný den

Novoborským se vydařil první Barevný den
Nový Bor - Odpady na náměstí nepatří, ale Barevný den, který se uskutečnil na náměstí Míru v Novém Boru, dokládá, že výjimka potvrzuje pravidlo. Barevný den připravila firma Ekokom ve spolupráci s Městským úřadem v Novém Boru, konkrétně s odborem životního prostředí.
\"Firma Ekokom si od města pronajala část náměstí, kam kromě barevných kontejnerů na separované odpady rozmístila také různé atrakce - například skákací pytle pro děti či kolo štěstí. Byl tu i vzdělávací blok instalovaný na panelech,\" popisuje ing. Jitka Kopčáková, referentka odboru životního prostředí. Barevnému dnu byly v Boru na náměstí vyhrazené dvě hodiny před polednem a během nich se tu vystřídaly děti ze všech mateřských a základních škol ve městě, které pracovníci odboru životního prostředí kontaktovali.
\"V Novém Boru máme instalované kontejnery na papír, sklo, plasty a kartony od nápojů, takže na toto třídění odpadů jsou už děti zvyklé.\"
\"Mohly si vyzkoušet i další třídění, protože byly přistavené barevné kontejnery i na kovy, bioodpad a nebezpečné odpady,\" říká ing. Kopčáková a s povděkem se pozastavuje nad tím, jak zejména dětem předškolního věku už začíná být vlastní ekologické chování.
\"Školáky nechci podceňovat, ale děti ze školek dorazily na náměstí o něco dříve, takže na sebe víc upozornily. Je vidět, že ekologická výchova nezůstává jen na papíře a že jí učitelé věnují nemalou pozornost.\"
Barevný den byl prý poučný jak pro děti tak pro dospělé, protože jeho organizátoři prezentovali také mnoho zajímavých a užitečných výrobků, které se z recyklovaných odpadů u nás vyrábějí.
\"Kolikrát si ani neuvědomujeme, že například různé druhy papírových obalů - například na vejce - jsou z recyklovaného papíru, do zámkové dlažby a dalších stavebních materiálů se zase přidávají plasty. Barevný den se vydařil. Byl v letošním roce první a měly by po něm následovat ještě další dva,\" předpokládá ing. Jitka Kopčáková.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů