Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obavy z dovozu odpadů jsou neopodstatněné

Obavy z dovozu odpadů jsou neopodstatněné
Liberec - Za neopodstatněné označilo včera ministerstvo životního prostředí obavy ekologů z dovozu odpadů ze zahraničí pro spalovnu v Liberci. Dovoz komunálního odpadu k využití může povolit jen ministerstvo a žádnou žádost v tomto smyslu od liberecké spalovny zatím nedostali, sdělila mluvčí MŽP Karolína Šůlová. Spalování odpadů navíc podle české i evropské legislativy není využitím, ale likvidací, a pro takové účely není podle ní dovoz odpadů možný vůbec.
Krajský úřad v Liberci přitom nedávno vydal souhlas s provozem spalovny jako zařízení na energetické využití odpadu. To je však podle Zuzany Tachovské ze sdružení Lidi pro Liberec v rozporu s rozhodnutím Evropského soudního dvora.
\"Podle stanoviska evropského soudu z loňského února nelze spálení odpadu považovat za jeho využití ani v případě, že se tímto způsobem produkuje teplo,\"
řekla Tachovská. Nyní jí dalo za pravdu i ministerstvo životního prostředí.
Ať už spalovna odpad využívá, či likviduje, nebude to podle vedoucí krajského odboru životního prostředí Jaroslavy Janečkové mít dopad na likvidaci odpadů v kraji, ani to nemá zásadní význam pro odpadovou politiku kraje.
\"V programu nakládání s odpady počítá Liberecký kraj s tím, že ve spalovně bude končit zhruba polovina komunálního odpadu, který se v kraji vyprodukuje, na tom se zřejmě nic nezmění,\" řekla včera Janečková.
Zdroj:Ústecký kraj
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů