Úterý, 23. dubna 2024

Chráněná dílna likviduje tuny nebezpečného odpadu

Chráněná dílna likviduje tuny nebezpečného odpadu
Petrovice - Už více než rok funguje pod občanským sdružením Šance pro region v Petrovicích u Karviné chráněná dílna Dakol- Eko, která má ve svém výrobním programu recyklaci starého elektroodpadu. \" Za tu dobu jsme zpracovali 350 tun starých televizorů, monitorů a dalšího nebezpečného odpadu, který by jinak skončil zasypán na skládkách,\" přibližuje manažer chráněné dílny Dakol-Eko Miroslav Kovařík. Dodává, že se tak podařilo \" vrátit do života\" 95 procent materiálu k druhotnému využití.
Kromě kovových částí se využívají i separovaný plast, sklo a další hmoty a materiály. \" Například obrazovku z televizoru či monitor z počítače dokážeme na naší lince rozřezat, vymyjeme ji louhem, zbavíme těžkých kovů a uhlíkové vrstvy. Získáme tak čisté sklo, které dodáváme do Valašského Meziříčí k výrobě nových obrazovek,\" vysvětlil fungování linky technický poradce ekodílny Jaroslav Brabec. Stroje a technologii zajistili zřizovatelé dílny z peněz projektu PHARE. V chráněné dílně v současné době pracuje 23 lidí, všichni se změněnou pracovní schopností. Zpravidla se rekrutovali z řad nezaměstnaných, kteří sháněli práci obtížně řadu měsíců.
Své o tom ví čtyřiačtyřicetiletý Jiří Pavlorek, invalidní důchodce z Karviné, který má změněnou pracovní schopnost kvůli těžkému úrazu, jejž utrpěl v předchozím zaměstnání. \" Po úraze a rehabilitaci jsem prošel několika firmami, a pak byl dlouho bez práce. Loni jsem narazil na inzerát, v němž hledali lidi do této dílny. No a už to bylo. Absolvoval jsem tříměsíční kurz ve firmě Dakol a nyní v dílně pracuji už víc než půl roku. Práce je tady velice pestrá a zajímavá, kolektiv družný. Ale hlavně skvělý pocit z toho, že máte práci,\" říká Pavlorek. Manažer dílny Miroslav Kovařík dodává, že při zajišťování pracovních sil firma velmi dobře spolupracuje s karvinským úřadem práce.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů