Pátek, 29. března 2024

Chemikálie za podnikatele musí odklidit kraj

Chemikálie za podnikatele musí odklidit kraj
Kolem čtyřiceti tisíc litrů nebezpečných chemikálií z bývalé chromovny podnikatele Tomáše Rameše konečně zmizí z horské obce Háj na Chomutovsku. Likvidaci van se zbytky mořicí a louhovací lázně však nezaplatí podnikatel, ale kraj. Rameš totiž tak dlouho neodpovídal na výzvy úřadů, až zloději rozebrali plot kolem bývalé chromovny. Ta je nyní volně přístupná a mohlo by dojít k havárii.
\"Těžko říci, kolik to bude stát. Zatím čekáme na výsledky rozborů. Až budeme vědět, co tam přesně je a v jaké koncentraci, najmeme na likvidaci firmu,\" řekl Právu Tomáš Kropáček z odboru životního prostředí kadaňské radnice.
V chromovně se začátkem devadesátých let vyráběl kovový nábytek. Chromované židle s čalouněním v horské obci produkovala ústecká firma Tomáš Rameš. Pak zkrachovala a budova osiřela. Vany s nebezpečným obsahem několik let znervózňovaly obyvatele obce i chataře. Vloni inspekce životního prostředí podnikateli nařídila, aby obsah van i zásoby starých chemikálií zlikvidoval a objednal odborníky na posouzení případného znečištění zeminy. Termín vypršel v září.
\"Správní řízení s Ramešem vedl ještě bývalý okresní úřad. Podnikatel ale nereagoval a neplatil ani pokuty. Také nám tvrdí, že nemá finanční prostředky. Sanaci chromovny tedy nejspíš zaplatí krajský úřad a bude z Rameše peníze vymáhat,\" uvedl Kropáček. Na firmu Rameš mají v Krušných horách bolestnou vzpomínku i další vesnice. Ve Vejprtech měl nástrojárnu, která stejně jako chromovna zkrachovala. Podobně dopadla kovovýroba u Klínovce a farma v Měděnci. \"Choval krávy. Šetřili jsme tam tehdy řadu podnětů na týrání zvířat a nedovolenou porážku,\" vzpomněli si na jedno z prvních správních řízení s podnikatelem chomutovští veterináři.
V Měděnci nechal kromě prázdné farmy Rameš ještě jeden pomník. Rozpadající se Hotel u Tomáše je místním trnem v oku. \"Ten barák nám hyzdí vesnici. Navíc za něj podnikatel dluží obci asi tři sta tisíc. Dalších padesát tisíc u něj máme za pokuty. Soudili jsme se s ním, ale dopadlo to špatně. Ty peníze už asi nikdy neuvidíme. A té paseky, co nadělal v kopcích,\" znechuceně mávnul rukou starosta obce Jiří Tišler.
Ramešovo vyjádření se Právu nepodařilo získat. Na telefonním čísle firmy Rameš v Ústí nad Labem je záznamník, na vzkaz podnikatel nereagoval.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů