Pátek, 19. dubna 2024

Obec Vnorovy na Hodonínsku rekultivuje skládku

Obec Vnorovy na Hodonínsku rekultivuje skládku
Vnorovy Pokud někdo projížděl ještě nedávno obcí Vnorovy na Hodonínsku vlakem, naskytl se mu nevábný pohled. Při trati návštěvníky vítaly hromady odpadků. Dnes je tomu již úplně jinak. \" S rekultivací skládky domovního odpadu jsme začali v říjnu minulého roku,\" připomenul starosta obce Antonín Gazárek. V první etapě prací došlo k urovnání terénu. Poté se na téměř dva a půl hektaru rozlehlý svah navezla zemina. Ta byla překryta geotextilií, na niž byla položena fólie, která se svařovala, aby se skládka nepropustně uzavřela. Cílem bylo zabránit průniku deštové vody do spodních vod. Nyní se naváží na celou plochu zhruba jeden metr zeminy. Po dokončení bude plocha zatravněna a osázena nízkokořenícími dřevinami. Ve Vnorovech počítají, že budou zdejší obyvatelé plochu využívat k odpočinku. Vzhledem k tomu, že se jedná o severní svah, mohlo by se zde podle starosty v budoucnu třeba i sáňkovat.
Podle pamětníků se domovní odpad do prostoru bývalé cihelny navážel od nepaměti. \" Cihelna skončila někdy ve čtyřicátých letech minulého století, protože zde byly problémy s další těžbou zeminy,\" řekl starosta. V uvedené lokalitě mělo pak nějakou dobu místní zemědělské družstvo teletníky.
\" Poté se vytěžený prostor začal zavážet odpadem stejně jako úvozy v jiných obcích,\" připomněl dřívější praxi starosta. Oficiálně se sem odpad přestal vozit v devadesátých letech. Domácí ale nebyli disciplinovaní a odpad naváželi i nadále. \" Úplně se vše uťalo teprve vloni na jaře, kdy jsme uvedený prostor oplotili a daly se tam závory. Místo hlídal i obecní policajt,\" řekl starosta. Celkové náklady na rekultivaci si vyžádají 13,1 milionu korun, přičemž šedesát procent pokryje státní dotace, dvacet procent půjčka od státu a dvaceti procenty se bude podílet obec.
Lenka Fojtíková
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů