Pátek, 29. března 2024

Rackové milují skládku v Chotíkově

Rackové milují skládku v Chotíkově
Plzeň/Chotíkov - Asi jediní, kdo má radost ze skládky komunálního odpadu v Chotíkově, jsou rackové. Jejich hejna zde čekají na to, až jim popelářská auta přivezou z města různé lahůdky.
\"To, že se velká hejna některých ptáků slétávají na jedno místo, většinou neznamená, že jsou přemnožení,\" říká Dagmar Bernášková z odboru životního prostředí plzeňského magistrátu. I racky láká na jedno místo především dostatek potravy. Proto jsou jejich hejna vidět na polích za orajícími traktory. Tam chytají hmyz, larvy a červy. Loví i ryby, nepohrdnou ani zdechlinami nebo zbytky. Právě těch je na skládce dostatek.
Racek není na Plzeňsku přemnožený. Spíše naopak. \"Asi sto párů letos zahnízdilo v kolonii v rákosí kousek od Plzně,\" říká Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni. S ornitology je byli nedávno počítat. \"Z této kolonie nejspíš létají do Chotíkova, neboť městská skládka je pro ně prostřeným stolem,\" říká Makoň.
Racek chechtavý je tažný pták a přilétá k nám již v březnu. V dubnu pak snáší samička obvykle tři vejce. Asi po třech týdnech se líhnou mláďata, o která pečují rodiče až šest týdnů. V České republice racek poslední dobou hodně ubývá. \"Na vině je především snižující se počet hnízdišť. Hnízda si staví v rákosí a na plážích a těch klidných míst i na Plzeňsku ubývá. Loni uhynulo několik mláďat na salmonelu, je možné, že jim ji přinesli rodiče právě z chotíkovské skládky,\" říká Karel Makoň.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů