Čtvrtek, 28. března 2024

Jablonec si posvítí na majitele vraků

Jablonec si posvítí na majitele vraků
Skončilo období, kdy si motoristé mohli nechat zlikvidovat nepojízdné vozy zdarma

Důrazný atak na všechny majitele autovraků, kteří nechávají své vozy napospas ulici, chystá jablonecká radnice.
Začátkem května totiž skončila několikaměsíční amnestie, kdy motoristé mohli vraky nechat zlikvidovat v místních sběrných surovinách zdarma. Od této chvíle už nebudou mít úředníci slitování.
Jejich hlavní snahou přitom je co největší počet majitelů donutit k tomu, aby si likvidaci vraku zaplatili ze svého, a ne na účet radnice. Právu to potvrdil Kristián Habrda z oddělení životního prostředí jablonecké radnice.
\"Přísnější režim povedeme ve dvou rovinách. Za prvé už nebude v Jablonci vůbec možné odhlásit na městském úřadu na odboru dopravně-správních agend vozidlo, aniž by žadatel zároveň nepředložil oficiální protokol o jeho předchozím zlikvidování. A za druhé půjdeme u všech vraků po evidenčních číslech a ve spolupráci s kolegy budeme zjišťovat poslední majitele daného vozidla,\" informoval Habrda.
Podle novely zákona o odpadech totiž za auto ručí majitel zapsaný v úřední evidenci, i když fakticky už třeba vůz nevlastní. \"Když staré auto za pětistovku někomu prodáte, ale nepřepíšete ho v evidenci a za půl roku se vrak najde někde v lese, pořád za něj ručíte a budete se muset postarat o jeho likvidaci,\" vysvětlil Habrda.
Radnice navíc úzce spolupracuje se strážníky městské policie, kteří v rámci denních i nočních hlídek autovraky monitorují a každý nový přírůstek ihned hlásí na úřad.
Podle Habrdy totiž radnice každý rok z jabloneckých ulic stáhne zhruba stovku nových autovraků. \"Uvidíme, o kolik nám to naroste nyní po vstupu do EU. Auto ze zahraničí totiž už nebude dovoz, ale vlastně jenom převoz přes hranice. Navíc náklady na likvidaci budou narůstat, protože novější auta už mají klimatizace či airbagy, což jsou vlastně výbušné látky,\" dodal Habrda. Radniční amnestii, která zaručovala bezplatnou likvidaci vraků od poloviny února do konce dubna, přitom využilo jen 52 majitelů.
\"Největší nápor zažili pracovníci speciální linky na likvidaci ve dvoře Severočeských sběrných surovin v Želivského ulici v posledních čtrnácti dnech. Lidé ale mohou linku využít i nyní, likvidace je však vyjde zhruba za 50 haléřů na jeden kilogram autovraku,\" podotkla mluvčí jablonecké radnice Milena Jelínková.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů