Pátek, 19. dubna 2024

Město si staví kompostárnu

Město si staví kompostárnu
Pardubice - Povinností obce je zajistit nezávadnou likvidaci odpadu, který vzniká kupříkladu při ošetřování ploch veřejné zeleně. Podle vedoucího odboru životního prostředí magistrátu Miroslava Míči má při zpracování tohoto odpadu dostat přednost jiný způsob, než je pouhé skládkování. V případě Pardubic to platí pouze částečně.
Kupříkladu Služby města Pardubic doposud část zelené hmoty odváží do soukromé firmy ke zpracování na kompost, část ale přesto končí na skládce. Tato situace však za několik týdnů skončí v okamžiku, kdy bude uvedena do provozu zcela nová kompostárna.
\"Oficiální kompostárna zde zatím neexistuje,\" dodává Miroslav Míča s tím, že to ale neznamená, že by se zde kompost nevyráběl. Zelená hmota je však zpracovávána soukromými firmami v různých upravených prostorách.
Konkurenční boj
V Dražkovicích nyní vyrůstají základy moderní kompostárny s roční kapacitou 2100 tun, kterou budou mít v pronájmu od města Služby města Pardubic. Tato městská společnost si tak bude moci zelenou hmotu již zpracovávat sama a nebude odkázána pouze na jiné firmy. O přízeň zákazníků však bude muset bojovat i nadále, možná o to více. Služby totiž zdaleka nejsou jediným hráčem v tomto odvětví, který nabízí ošetřování veřejné zeleně a následnou likvidaci zelené hmoty. Například pro Městský obvod Pardubice II, který charakterizují rozsáhlé travnaté plochy, sekají trávu hned tři firmy. Dvě soukromé a Služby města Pardubic. Podle starosty obvodu Jiřího Srbka jsou celé Polabiny z hlediska seče a sběru starého listí rozděleny ještě na menší obvody a každá z firem se stará o přidělenou část. Výběrové řízení přitom proběhlo před dvěma lety, letos na podzim tak vyprší termín smlouvy. Po sezóně, která obnáší v době od května do října šest sečí a při poslední i sběr spadaného listí, proto úřad obvodu opět vypíše novou veřejnou soutěž.
\"Určitě oslovíme i služby,\" říká starosta. Pokud si ale vybavuje, nabídka Služeb města Pardubic před dvěma lety nebyla po stránce finanční z jejich pohledu ta nejzajímavější.
Část si obvod seče sám
Obdobná situace je i v městských obvodech Dubina a Dukla, kde městská akciová společnost ošetřuje pouze část těchto sídlišť. Dukelský obvod podepsal letos v březnu smlouvu se třemi firmami a čtvrtý díl obvodu si dokonce ošetřuje sám s pomocí civilkářů. Odvoz posečené trávy pak pro něj zajišťují služby města.
Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů