Středa, 24. dubna 2024

V přístavu se mají recyklovat autovraky

V přístavu se mají recyklovat autovraky
Lovosice - Lovosický přístav, jenž se nachází v sousedství nové průmyslové zóny, čeká zajímavé využití. V Praze totiž došlo k podpisu dohody mezi majitelem areálu, tedy Česko - saskými přístavy, a společností TSR, s.r.o. Praha. Ta zde hodlá investovat 2,5 milionu Euro s cílem postavit provoz na likvidaci automobilových vraků. Zájmem EU je, aby se dařilo recyklovat stále se zvyšující množství autovraků v provozech na ekologických linkách.
Než v přístavu dojde k zahájení montážních prací, bude třeba zvýšit základovou desku pro případ povodně. Výkonná technologie dokáže recyklovat celé automobily po vypuštění provozních tekutin, vyjmutí akumulátorů a sejmutí pneumatik. Ze vzniklého materiálu se pak odseparují nekovové části a kov se převede do tvaru kuliček, které jsou vysoce žádány jako vsátka do moderních elektropecí.
\"Investice se bude realizovat i přes problémy, které nás trápí. V katastru je totiž několik malých pozemků, u kterých nelze dohledat majitele. Řízení se vleče velmi dlouho a může zbrzdit další dva projekty, které zde chtějí realizovat jiní zahraniční investoři. Všechny tři akce, z nichž ta první má velice ekologický význam, by mohly alespoň částečně zmírnit nezaměstnanost v regionu,\" uvedl jednatel Česko - saských přístavů Jiří Aster.
Česko - saské přístavy vlastní ještě přístav v Děčíně a tvoří jako dceřiná společnost spolu s dalšími čtyřmi firmami Saských přístavů Horní Labe logistický řetězec, který zajišťuje určité koncepty přeprav např. kontejnerů po vodě z Děčína do Drážďan, odkud je návaznost především železnicí do dalších přepravních míst v Evropě. Česko - saské přístavy se snaží své pozemky v Lovosicích nabídnout dalším investorům, kteří mají především zájem využívat možnosti kombinované dopravy.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů