Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ostrava usiluje o novou spalovnu

Ostrava usiluje o novou spalovnu
Ostrava Moravskoslezský kraj chce do deseti let snížit podíl odpadů vyvážených na skládky ze současných čtyřiaosmdesáti procent všech produkovaných odpadů na jednu třetinu. Na konferenci Odpady 21 v ostravském hotelu Atom to řekl Pavel Bartoš z pořádající společnosti FITE. \"V Moravskoslezském kraji se vytvoří čtvrtina průmyslových odpadů a třicet procent nebezpečných odpadů z celé republiky. Je to ohromná zátěž pro toto území,\"uvedl Bartoš.
Podle Bartoše je dobrým signálem, že kraj má zpracovanou koncepci a strategický dokument pro nakládání s odpady. Krajští zastupitelé by je měli schválit nejpozději v září.
\"Hlavními prioritami této koncepce je snížení produkce odpadů nezávisle na úrovni ekonomického růstu, maximálně odpady využít jako náhrady primárních přírodních zdrojů, při nakládání s nimi minimalizovat negativní vlivy na zdraví lidí a životní prostředí, podporovat trh s recyklovanými výrobky a další,\"uvedl zástupce hejtmana Zdislav Wantula.
Nejvýrazněji mohou snížit a také v poslední době výrazně snižují produkci odpadů průmyslové podniky. \"Odpady snižují efektivitu každého podniku. Podniky dobře vědí, že čím víc ušetří na odpadovém hospodářství, tím budou úspěšnější,\"uvedl Bartoš s tím, že dalším impulzem k dobrému nakládání s odpady je tlak veřejnosti.
Náměstek ostravského primátora pro ekologii Mirko Jašurek uvedl, že Ostrava usiluje o vybudování nové spalovny na území města či v jeho okolí. \"Ve spolupráci s francouzským ministerstvem hospodářství vznikla studie proveditelosti této spalovny. Radnice teď bude jednat s představiteli kraje a okolních samospráv, aby na tomto projektu participovaly,\"uvedl Jašurek. Pro spalovnu jsou vybrána zatím dvě místa - v areálu ostravského podniku OZO a v Mariánských Horách a Hulvákách v prostorách bývalého Dolu Šverma.
\"Je to velmi nákladná záležitost, nová spalovna bude stát asi dvě miliardy korun. Rádi bychom šedesát procent nákladů zaplatili z dotace z centrálních zdrojů či z evropských peněz. Nová spalovna bude ekologičtější než skládky, její provoz stojí zhruba stejně jako skládkování,\"tvrdí Jašurek.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů