Čtvrtek, 25. dubna 2024

Města s jarem zaplavily černé skládky

Města s jarem zaplavily černé skládky
Liberecká a jablonecká radnice už letos na likvidaci nevítaného odpadu vydaly statisíce korun

Daleko více než v předchozích letech se letos zjara musí Liberec i Jablonec potýkat s černými skládkami. Nejrůznější zákoutí totiž ve velkém plní odpad především od malých živnostníků a podnikatelů, jimž prakticky nelze kvůli anonymitě přestupek proti zákonu dokázat. Radnice na úklid skládek musely vydat už statisíce korun.

\"Letos na jaře bylo černých skládek docela dost. Měli jsme dvě poměrně velké skládky v místech, kde žijí nepřizpůsobiví lidé, a relativně hodně malých. Navíc to pomalu přestává být standardní komunální odpad, ale spíše nacházíme věci od malých živnostníků - autoopravářů, restauratérů či zedníků,\" řekl Právu Milan Šír z technického odboru liberecké radnice.
Na skládkách tak lze v poslední době nalézt například autosedačky, pneumatiky či části interiérů aut, kusy koupelen nebo bytových jader. \"Naštěstí se nejedná o žádné nebezpečné odpady. I tak jsme letos už utratili za likvidaci podobných skládek zhruba 300 tisíc korun. Vyvinuli jsme alespoň tlak na dodavatele, aby skládky z Liberce co nejrychleji mizely,\" dodal Šír.
Podle Michala Buzka, mluvčího Technických služeb města Liberce (TSML), které pro liberecký magistrát černé skládky odklízejí, letos počínání lidí v tomto směru skutečně nabylo na intenzitě. \"Opakovaně se objevila například černá skládka v Kubelíkově ulici. Další odpad ze soukromé zahrady na nás čekal ve Fibichově ulici. Kupičky, vytvořené pracovníky TSML při hrabání nebo sekání, dokáží, pokud je nikdo nestřeží, během chvíle neuvěřitelně vyrůst. Původce zůstane vždy utajen,\" tvrdí Buzek.
Také v sousedním Jablonci nad Nisou se letos po zimě vyrojilo neuvěřitelné množství povalujících se odpadků a skládek.
\"Je toho pořád stejně hodně, žádný pokles neregistrujeme. Každoročně se po zimě objeví spousta odpadků. Vždy se najdou lidé, kteří zajedou s autem k lesu nebo na okraj města a odpadky tu vysypou. Přitom stačí věci odvézt do sběrného dvora, kde mají občané Jablonce do určitého množství likvidaci zcela zdarma a nad to platí za kilogram jen korunu padesát,\" líčil Právu vedoucí radničního odboru životního prostředí Kristián Habrda.
Loni podle něj jablonecká radnice za likvidaci černých skládek ve městě utratila skoro milión korun a letos pak prý nebude obnos zřejmě nijak nižší. Města s jarem zaplavily černé skládky Liberecká a jablonecká radnice už letos na likvidaci nevítaného odpadu vydaly statisíce korun.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů