Čtvrtek, 18. dubna 2024

Toxické bahno stále ohrožuje životní prostředí v obci Holovousy, firma dostane další pokutu

Toxické bahno stále ohrožuje životní prostředí v obci Holovousy, firma dostane další pokutu

HRADEC KRÁLOVÉ/HOLOVOUSY – Firma POPR vytěžila loni z rybníka v obci Holovousy více než tři sta tun bahna kontaminovaného toxickými pesticidy a těžkými kovy. Bahno, které mělo být odvezeno na zabezpečenou skládku, skončilo v rozporu se zákonem v lese a na zemědělských pozemcích. Firma dostala za ohrožení vod a nesprávnou manipulaci s odpadem od České inspekce životního prostředí dvě pokuty v celkové výši přes sto tisíc korun. Inspekce zároveň nařídila kontaminované bahno odvézt. To se však dodnes nestalo. Podle šetření z konce dubna zůstává bahno dodnes na dvou ze tří lokalit. Inspekce proto zahájila další správní řízení o pokutě.

„Kauza s toxickým bahnem se vleče už přes rok. Myslela jsem si, že když na ohrožení životního prostředí včas upozorním, problém se rychle vyřeší. Ani obec, ani firma POPR se však po celé dlouhé měsíce nechovají vůbec vstřícně. Obavy místních občanů o své zdraví je asi moc nezajímají,“ říká obyvatelka Holovous Irena Vrbatová, která upozornila na vyvážení kontaminovaného bahna do lesa nad obcí už loni v březnu. Obávala se znečištění podzemních vod (řada obyvatel Holovous používá studny) a ohrožení zdraví svých dětí. Situace se nezlepšila ani poté, co Česká inspekce životního prostředí potvrdila porušení zákonů a uložila firmě POPR dvě pokuty. Porušení zákonů potvrdil i krajský úřad a ministerstvo životního prostředí.

„Z šetření České inspekce životního prostředí vyplývá, že kontaminované bahno dodnes zůstalo na dvou ze tří lokalit,“ vysvětluje Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. „V tzv. Oboře leží sediment v tenké vrstvě a firma tvrdí, že by při jeho odstraňování mohla poškodit stromy. Když však bylo možné bahno do lesa navézt, musí jít i vyvozit. V lokalitě Chmelnice bylo kontaminované bahno místo odvezení dokonce zaoráno. Zdá se, že POPR si dělá ze zákonů na ochranu přírody i státních orgánů legraci. Bahno přitom obsahuje toxické látky – pesticid DDT a těžké kovy – měď, zinek a rtuť,“ říká Skalský.

Problém s bahnem vznikl v souvislosti s celkovou rekonstrukcí návsi v obci Holovousy. Rozhodnutím obecního úřadu bylo rybniční bahno, původně určené k odvozu na skládku, odvezeno na lesní a zemědělské pozemky za obcí. Za tímto rozhodnutím mohla být snaha Obecního úřadu v Holovousích ušetřit nemalé peníze. Skládkování bahna podle předpisů by mohlo stát až půl milionu korun. To je značná část z celkového rozpočtu na rekonstrukci, který činil 3,5 miliónu. Obec se tomuto vysvětlení brání. „Pokud má obec čisté svědomí, pak ovšem nechápeme, proč nám v rozporu se zákonem o svobodném přístupu k informacím odmítla poskytnout rozpočet projektu, z něhož by jasně vyplynula fakta,“ dodal Skalský.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů