Pátek, 29. března 2024

Odstrašující případ páchnoucích hlav

Odstrašující případ páchnoucích hlav
Vraclav - \"Posílám vám zprávu o lidské zločinnosti, ohavnosti, bezcitnosti, hlouposti, krátkozrakosti a zaprodanosti, která byla pravděpodobně motivem následující události,\" začíná starosta Vraclavi Oldřich Koblížek vzkaz naší redakci.
Na území obce byl totiž před několika dny nedaleko silnice směrem na Chrudim přítomen ohledání místa s páchnoucím masem.
\"S něčím takovým, co jsme uviděli, když jsme se prodrali houštím mezi malými smrčky, se ani zástupce veterinární správy ani policie ještě nesetkali. Jednalo se o silně páchnoucí hromadu hovězích hlav s oddělenými spodními čelistmi, kostí končetin, páteří, vepřových noh s kopyty, vše se zbytky měkkých tkání prolezlých desítkami tisíc červů. V lebkách byly kulaté otvory po průstřelu a na povrchu lebek modrá barva, kterou se na jatkách označuje za rizikový materiál, určený pro odvoz do kafilérie. Jednalo se asi o 600 kilogramů hmoty ze zatím nezjištěných jatek,\" uvádí starosta.
Myslivci, kteří zbytky zvířat objevili, nález oznámili policii a ta k šetření přizvala veterináře a zástupce obce.
\"Tento podle vyjádření veterináře v okolí ojedinělý odstrašující případ, hodnotím jako trestný čin s vysokým stupněm společenské nebezpečnosti. Jednak jde o rizikový materiál, který se může dostat do potravinového řetězce nebo jeho výluh do spodních vod ve zdejší chráněné oblasti přirozené akumulace vod nebo rozšířit případnou nákazu vzduchem. Jde o porušení více zákonů ze strany obce zejména o odpadech, o obcích a obecně závazné vyhlášky obce Vraclav o způsobu likvidace odpadů. Obec může podle zákona o obcích uložit viníkovi pokutu až 200 000 korun\" připomíná Oldřich Koblížek, kterého mrzí, že náklady na likvidaci jakékoliv nepovolené skládky nese vlastník pozemku, na kterém se nachází, i když je v tom nevinně. A v tomto případě je to obec Vraclav.
Policie případ nadále šetří a představitelům malebné obce na Vysokomýtsku nezbývá než věřit, že pachatele vypátrají a dostane se před soud. I proto, aby se tento ojedinělý případ nestal precedentním.
\"Já sám pachateli přeji takové výčitky svědomí, které mu nedají spát, dokud se sám nepřizná,\" vyjadřuje své oprávněné rozhořčení Oldřich Koblížek.
Věřme, že jeho slova přispějí k odhalení totožnosti neznámého pachatele a jeho pomocníků.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů