Pátek, 19. dubna 2024

Černá skládka je plná německých dopisů

Černá skládka je plná německých dopisů
Domažlicko - Hromada obálek od stejného odesilatele z Mnichova, který oslovuje své německé klienty, lemuje do jarních barev oděnou polní cestu mezi Staňkovem a Hlohovou. Obálky obsahují účtenky za služby poskytnuté zákazníkům firmy ADAC. Odpad v katastru Staňkova, který vyhodil neznámý \"antiekolog\", bude muset na své náklady uklidit město.
\"To je hotová euroskládka. Je tam vysypáno možná pět pytlů německých dopisů s německými adresami. Všechny mají stejného odesilatele z Mnichova a různé adresáty,\" rozčiluje se nad nepořádkem Miroslav Mudrák ze Staňkova. Skládka mu očividně hnula \"žlučí\". A není sám. Ani pracovníkům staňkovské radnice není příjemné přidat do mapy černých skládek na Staňkovsku další lokalitu, zaměstnat při její likvidaci četu technických služeb a uvolnit z odpadového hospodářství další finance.
\"Můžeme to ale maximálně uklidit. Nic jiného. Bohužel takových skládek máme několik - šest až sedm větších a zhruba dvanáct menších,\"
říká rezignovaně vedoucí odboru investic, majetku a životního prostředí Městského úřadu ve Staňkově Luboš Holeček.
Boj proti černým skládkám neustále trvá. Zastupitelé měst a vesnic si sice slibovali, že po zavedení paušálních poplatků za svoz a likvidaci odpadu, které vybírají od občanů, nelegálních skládek ubyde. Jenže chalupáři či cizinci nejsou na kráse okolí v přechodných bydlištích nijak zvlášť finančně zainteresováni na rozdíl od místních, a tak je jim prostě fuk, kde odloží modré pytle s nepotřebným obsahem nebo kde z auta vyhodí starou nefunkční ledničku.
Minulý týden jsme čtenáře informovali o černé skládce u České Kubice.
\"Určitě to dělají Němci. Už párkrát jsem viděl, jak tu stojí u auta s otevřeným kufrem a chtějí něco vyndavat,\" popisuje své zážitky Bohumír Ouřada z České Kubice.
\"Bohužel pokud člověka, který něco vyhazuje, nechytneme jak se říká \"za ruku\", nemůžeme s ním nic dělat. Takové jsou naše zákony. I když jsou na skládkách účtenky, složenky, dopisy s adresami, neuděláme nic,\"
říká bezradně starosta Staňkova Alexandr Horák. I přesto, že dopisy obsahují dostatek informací o německé firmě, která s nimi operovala, není to nic platné.
\"Skutečně bychom potřebovali člověka chytit na místě při činu, vyfotit ho nebo mít svědka, který jeho čin dosvědčí. Díky skautům, mysliveckému sdružení, technickým službám a dalším dobrovolníkům, kteří uklízejí po nevychovaných lidech, se ještě Staňkov netopí v nepořádku,\" dodává Holeček.
Peníze, které obce vydají za likvidaci černých skládek, jdou z obecních rozpočtů. Selským rozumem soudný člověk musí pochopit, že by se tyto finance daly využít na daleko ušlechtilější cíle.
\"Skládky zakládají cizí i místní, kteří nás tak připravují o tisíce korun. Ty by se však daly použít třeba na chodníky nebo další zvelebení města. Na cestu k Hlohové pošlu technické služby,\" zakončuje Holeček.
Zdroj:Domažlický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů