Čtvrtek, 28. března 2024

Obce žádají, aby je stát zbavil odpadu

Obce žádají, aby je stát zbavil odpadu
MILEVSKO - Tisíce tun kontaminované zeminy, které zbyly po bývalé obalovně drti v Milevsku na Písecku, leží i nadále nedaleko tohoto města a u Lhenic na Prachaticku. Odvezla je tam sanační firma.
Zemina u Milevska je v izolačním obalu a neměla by znečišťovat okolí. U Lhenic ale leží volně na zpevněném povrchu. Obcím vadí přítomnost odpadu. Budou chtít po státu, aby je zátěže zbavil.
Obalovna drti ukončila činnost v roce 1995 a kontaminovanou zeminou, ve které bylo až pětkrát více nebezpečných látek oproti průměru, léta prosakovala voda. Nebezpečné asfaltové látky a polychlorované bifenyly (PCB) se dostávaly do Vášova rybníka a Milevského potoka.
Firma, která měla původně sanaci zeminy provést, si údajně naúčtovala asi 20 miliónů korun a odvezla zhruba 6000 tun materiálu ke Lhenicím na Prachaticku, kde je zanechala. Mezitím se dostala do konkurzu; půda tak leží u obce nadále.
Loni dostalo Milevsko od státu 6,5 miliónu korun na odstranění ekologické zátěže. Najatá firma zbývající desítky tisíc tun zeminy vytěžila a zabalila do ochranného obalu, který by měl zabránit prosakování. Zemina však leží v areálu dále, což vadí milevské radnici. \"Budeme chtít od státu, aby nás toho zbavil,\" řekla starostka města Ivana Stráská. Podle ní nemá město prostředky, aby zajistilo odvoz a zlikvidování takového množství nebezpečného odpadu. Stejně chce postupovat také lhenický starosta Vlastimil Čech. Přítomnost kontaminované zeminy ve Lhenicích potvrdil i hlavní inspektor České inspekce životního prostředí Ladislav Krátký. Podle něj je půda na zpevněné ploše a probíhá v ní přirozený rozklad. \"To znamená, že množství nebezpečných látek ubývá,\" vysvětlil Krátký. Inspekce nicméně každý měsíc úložiště kontroluje a zaznamenává případné nesrovnalosti. Podle Krátkého není zřejmé, jak se bude dále postupovat, protože konkurz na sanační firmu by měl být v blízké době ukončen.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů