Pátek, 29. března 2024

Vláda nepožene obce k větší zodpovědnosti za černé skládky

Vláda nepožene obce k větší zodpovědnosti za černé skládky
PRAHA - Vláda nebude nutit obce k větší zodpovědnosti za černé skládky, jak navrhovala novela odpadového zákona. Návrh kabinet projednal, odstavce týkající se nových povinností pro obce z něj vyloučil. \"Novela, kterou projedná parlament, se tak bude týkat pouze elektroodpadu,\" řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová.

Podle návrhu, který inicioval ombudsman Otakar Motejl, měla obec s rozšířenou působností pátrat po původcích černé skládky vždy, když jí odpad někdo nahlásí. Kdyby ve správním řízení nezjistila zodpovědnou osobu, uložil by úřad obce s rozšířenou působností povinnost odstranit odpad obci, na jejímž území černá skládka vyrostla, a to na její vlastní náklady. Finanční nároky na likvidaci skládek by však byly enormní, pro většinu obcí neúnosné. Podle odhadu ministerstva by nové povinnosti do roku 2010 přišly obce téměř na devět miliard korun.

Nadále tak bude platit, že černou skládku musí zlikvidovat obec s rozšířenou působností pouze v případě, že odpad ohrožuje životní prostředí.

Novinky v nakládání s vysloužilými elektrospotřebiči vycházejí z požadavků EU na míru recyklace. Země má do roku 2006 zajistit sběr elektroodpadu z domácností v míře čtyř kilogramů na hlavu a rok. Novela proto ukládá nové povinnosti výrobcům a dovozcům elektrospotřebičů, kteří mají zajistit zpětný odběr starých spotřebičů.

Výrobci a dovozci by měly mít od 13. srpna 2005 povinnost zabezpečit zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění elektroodpadu z domácností. U takzvaného \"historického šrotu\", tedy u výrobků, které byly uvedeny na trh do tohoto data, bude tato povinnost rozložena na firmy podle jejich podílu na trhu. Plnění svých povinností mohou zabezpečit samostatně, společně s jiným výrobcem nebo přenesením na jinou právnickou osobu.

Elektrické žárovky a svítidla určená pro domácnosti by neměly podle návrhu po 30. červnu 2006 obsahovat nebezpečné látky, jako jsou rtuť, kadmium, šestimocný chrom, polybromované bifenyly (PBB) a polybromované difenylétery (PBDE).

www.Financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů