Pátek, 19. dubna 2024

V Rožnově jeden sběrný dvůr nestačí

Město Rožnov pod Radhoštěm je od roku 1999 zapojeno do systému nakládání s tříděnými odpady Eko-kom. Se samotným tříděním však začalo již v polovině 90. let.
V Rožnově jeden sběrný dvůr nestačí
Tajemník městského úřadu Ing. Jan Štěpaník říká, že v současné době je v Rožnově třicet stanovišť, kam mohou občané odkládat tříděný odpad, brzy k nim přibude dalších jedenáct.

Dotazníková akce

Radnice rozeslala počátkem roku občanům společně s firmou, která má svoz odpadu a vše, co s tím souvisí, na starosti, leták doplněný dotazníkem, ve kterém je žádala o vyjádření, kam nejlépe nové kontejnery umístit, zda jim vyhovuje stávající stanoviště, jsou-li nádoby vždy včas vyprazdňovány apod.

\"V letáku jsme také naše občany informovali o dalších záležitostech kolem domovních odpadů,\" uvedla Ing. Hana Šenkýřová z odboru rozvoje a správy majetku. Jen málokdo ví, že každý z nás vytvoří za rok 150 - 200 kg odpadů. Pokud je třídíme, umožňujeme tak recyklaci, další zpracování více než třetiny z tohoto množství. Za rok tak můžeme separovat až 30 kg papíru, 25 kg plastů, 15 kg skla apod. Za vytříděný odpad získává město finanční odměnu, která roste úměrně se zvyšujícím se množstvím. Tyto peníze se pak občanům vracejí zpět při rozvoji města. Zatímco v roce 2001 zde činil tříděný odpad 336 tun, o rok později již 366 tun a loni 415 tun. Příspěvek od společnosti Eko-kom v roce 2001 byl 254 tisíc Kč, v roce 2002 už 488 tisíc Kč a loni téměř tři čtvrtiny miliónu.

Nový sběrný dvůr

Rožnov má také sběrný dvůr. Původně zde pracoval jeden člověk, nyní si musel přibrat dva pomocníky, natolik si občané zvykli odevzdávat sem železný šrot, hliníkové předměty, barevné kovy, plechovky, hrnce apod. Ale také kompostovatelný odpad - větve, listí, trávu, zbytky ovoce a zeleniny, umyvadla, starou elektroniku, stavební suť. Odkládají zde i nebezpečné odpady (staré léky, zářivky, výbojky, akumulátory, ledničky a mrazničky, televize, barvy, lepidla, oleje a nádoby jimi znečištěné). To vše pak zlik-viduje firma, která se likvidací takového odpadu zabývá. Sběrný dvůr je však malý a svým potřebám již nestačí. Proto začne výstavba nového, který bude mít Rožnov společný s nedalekým městem Zubří. Bude se nacházet za areálem Tesly Rožnov, na poloviční cestě mezi oběma městy.

Děkujeme, jste skvělí

Tak ohodnotili představitelé Rožnova nejmladší \"shromažďovače\" sběru, školní děti. Již v roce 2002 nabídli zdejším základním školám spolupráci při třídění odpadů, konkrétně se jednalo o sběr plastových lahví. Žáci shromažďují prázdné lahve, vedou si evidenci, a pak je ukládají do kontejnerů přistavených u škol. Svozová firma je zdarma vyprazdňuje dle dohodnutých harmonogramů a podle potřeb příslušné školy. Zájem o tuto činnost mají hlavně základní školy (ZŠ) na Koryčanských Pasekách, v Záhumení a ZŠ 5. května. Děti ze škol, které se do sběru zapojily, odevzdaly například vloni více než 84 tisíc plastových lahví, což je 3850 kg. Radnice věří, že do budoucna množství vytříděných PET lahví poroste. Vždyť školy tak získávají do svého rozpočtu i nějakou tu korunu navíc.

\"Největší pochvalu si zaslouží,\" říká Ing. Šenkýřová, \"Základní škola na Koryčanských Pasekách v čele s ředitelkou Mgr. Radmilou Máchovou, která se do akce zapojila s nadšením. Školu navštěvuje asi 140 dětí a ty v roce 2002 sesbíraly téměř 8700 a v roce 2003 již více než 76 tisíc lahví. U školy jsou nyní tři kontejnery, které je třeba dvakrát týdně vyvážet. Každý měsíc zde vyhodnocují nejlepší třídu a z ní pak nejúspěšnějšího sběrače. Děti dostávají malou odměnu a škola příspěvek do nadačního fondu, který v roce 2003 pro tuto školu činil téměř 14 tisíc korun.\"

Pro příští školní rok chystá radnice ve spolupráci se svozovou firmou ekologický sběr hliníkových víček od jogurtů apod. Cílem je do těchto, třeba i drobných ekologických programů, zapojovat nejmladší občany města, pomáhat je vychovávat a vést správným směrem. Dobře jsou si vědomi i toho, že přes děti nejlépe působí i na jejich rodiče a blízké.

AUTOR: EVA SADÍLKOVÁ
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů