Čtvrtek, 18. dubna 2024

Úředníci chtějí jít příkladem

Úředníci chtějí jít příkladem
Následující příklady ukazují, že některé městské a krajské úřady svým ekologickým přístupem k nakládání s odpadem chtějí jít příkladem nejen občanům měst a obcí, ale i svým kolegům z ostatních radnic a hejtmanství.

Magistrát města Pardubice přechází na recyklovaný papír. Hodlá tímto způsobem šetřit nejen peníze, ale také životní prostředí. V současné době pro potřeby všech svých odborů zakoupil 40 tisíc kusů čistého a 32 tisíc kusů hlavičkového recyklovaného papíru. \"Je to jen první krok,\" říká vedoucí kanceláře tajemníka Mgr. Tomáš Marek. \"Naším záměrem je postupně nahradit alespoň devadesát procent používaného papíru papírem recyklovaným. Proto zjišťujeme jaké druhy recyklovaného papíru jsou vhodné pro jednotlivé typy počítačových tiskáren, kopírek a faxů.\"

K výzvě Koalice pro recyklovaný papír, která je iniciativou Sdružení ARNIKA, se přihlásil i Krajský úřad Jihočeského kraje. Učinil tak přesto, že po přijetí zákona o DPH nejsou výrobky z recyklovaného papíru nikterak cenově zvýhodněné a v některých případech jsou dokonce dražší. Až doposud úřad nakupoval takřka veškeré kancelářské výrobky, tedy diáře, obálky, bloky, sešity, šanony a hygienické potřeby z recyklovaného papíru. Výjimku však tvoří kancelářský papír, jehož ročně spotřebuje až 3 milióny kusů formátu A4.

\"Rádi bychom využívali i tento sortiment z recyklovaného papíru, ale při jeho odzkoušení se nám zvýšily náklady na údržbu a opravy kopírek a tiskáren. Bohužel, dosud se nám nepodařilo dopátrat výrobce kancelářského papíru, jehož produkt z recyklovaného papíru by splňoval potřebné parametry pro reprodukční techniku. Ekologické iniciativy, které se již před delším časem zajímaly, zda náš úřad upřednostňuje ekologicky šetrné výrobky, nám sice přislíbily pomoc, ale zatím jsme se jí nedočkali,\" řekl Jiří Fidler, vedoucí odboru hospodářské správy Krajského úřadu Jihočeského kraje.

Od poloviny letošního března třídí odpad chrudimská radnice. Kontejnery na papír a plasty jsou na chodbách všech budov, které Městský úřad v Chrudimi užívá. Město chce jít svým občanům příkladem a být co nejšetrnější k životnímu prostředí. \"Podnět k tomu, aby se stal úřad příkladem pro domácnosti i podnikatele, vyšel od veřejnosti. Na veřejném projednávání Plánu zdraví a kvality života v listopadu roku 2003 s ním přišli členové studentského parlamentu a občanského sdružení Chiméra,\" uvedla koordinátorka projektu Zdravé město Šárka Trunečková.

Odpady třídí na radnici i úředníci ze Zdravého města Vsetína. Za šetrný přístup k životnímu prostředí radnice získala, jako v historii vůbec první nesoukromá instituce, loni v prosinci mezinárodní certifikát ISO 14001.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů