Pátek, 29. března 2024

Do dvou let má fungovat systém recyklace stavebních odpadů

Do dvou let má fungovat systém recyklace stavebních odpadů
Během dvou let by měl v kraji začít fungovat integrovaný systém na sběr a recyklaci stavebního odpadu. Zpracování by fungovalo v 15 centrech, kde by našlo práci 120 lidí. Vyplývá to z projektu, který včera představila plzeňská firma AZS 98. Nákup techniky a vybavení center ale přijde na 400 miliónů korun, projekt musí spoléhat na státní dotaci,.
\"V kraji bude fungovat 15 recyklačních center se sběrným dvorem na stavební odpad v každé z obcí třetího typu,\" popsal systém zpracovatel projektu Vít Skála. Region by obsluhovalo pět mobilních recyklačních linek se stroji na drcení a zpracování odpadu. \"Každá linka by periodicky objížděla tři sběrné dvory ve své oblasti,\" doplnil Skála.
Linky by dokázaly zpracovat veškerou suť, asfaltové kry, beton i železobeton, zeminu z výkopů a strusky. \"Výsledkem by byl materiál vhodný k zásypům nebo jako podklad při stavbě komunikací. Jde o plnohodnotnou náhradu přírodních materiálů. Po recyklaci se odpad vrací na místo vzniku už jako nový materiál,\" uvedl šéf firmy AZS 98 Jan Otýs.
V kraji se ročně vyprodukuje 260 000 tun stavebního odpadu. Cílem je snížení skládkování a zvýšení podílu recyklace ze současných 6 % na 60 % v roce 2005 a 75 % v roce 2010. Projekt má podporu krajského úřadu, protože by pomohl splnit požadavky krajského i celorepublikového plánu odpadového hospodářství.

Zapojit obce

Autoři systému chtějí nyní zapojit do přípravy projektu obce, se kterými vyjednávají i o vhodných lokalitách pro sběrny odpadu. \"Měly by zisk z pronájmu pozemků. Také se jim sníží náklady na stavební investiční akce. Ušetří i stavební firmy. Výkup odpadu bude vždy o 40 % nižší než cena za uložení na skládce a hotový materiál bude o 40 % levnější než stejný nerecyklovaný materiál,\" popsal Otýs výhody systému. AZS ale musí propagací recyklace zajistit dostatečný přísun odpadu. Kapacita systému by měla zvládnout až 540 000 tun odpadu ročně.
Do konce léta chtějí autoři projektu založit sdružení složené ze zástupců obcí, kraje a dalších subjektů. Sdružení pak požádá o státní dotaci z kohezního fondu a prostředků ministerstva životního prostředí, která by měla krýt většinu nákladů. Pokud se podaří peníze získat, spustí se systém recyklace na začátku roku 2006.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů