Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bahno už přišlo na devět milionů

Bahno už přišlo na devět milionů
Býčkovice - Devět milionů korun. Taková je \"cena\" bláta z býčkovického rybníku. Jeho odtěžení financuje Zemědělská vodohospodářská správa a celou akci provází řada nesrovnalostí.
Bahno o celkovém objemu přibližně 34 tisíc kubíků totiž dělá vrásky odboru životního prostředí městského úřadu v Litoměřicích. Existuje totiž obava, že by v něm mohly být obsaženy nebezpečné látky. Odboru životního prostředí vadí hlavně to, že vodohospodářská správa nechala bahno složit na zemědělských pozemcích v katastru obce Býčkovice. \"Souhlasili jsme pouze s odtěžení bahna, ale jeho uložení v údolní nivě Lučního potoka jsme nepovolili,\" říká vedoucí odboru životního prostředí Pavel Gryndler.
Podle vyjádření vodohospodářské správy je ale toto bahno využíváno jako hnojivo. Na rozluštění sporu, jestli je bahno skutečně hnojivem, nebo jde pouze o právnickou kličku, si budou muset obyvatelé Býčkovic počkat. V současné době inicioval odbor životního prostředí odebírání vzorků se zaměřením na zjištění přítomnosti nebezpečných látek. Údajné hnojivo ale zatím na letním slunci rychle vysychá a jeho velká vrstva nesvědčí zemědělské půdě, na níž je složeno. \"Budeme muset celou záležitost posoudit také z hlediska zákona o ochraně zemědělského půdního fondu,\" říká vedoucí odboru životního prostředí.
Obyvatelé Býčkovic sledují celou situaci kolem odtěžování bahna z místního rybníku s údivem. \"Koncem dubna bylo na kontrolním dni oznámeno, že se akce zastavuje kvůli tomu, že došly peníze,\" popisuje starostka Býčkovic Věra Petráková. Jak dodává, rybník byl po nedončeném vytěžení bahna napuštěn, ale protože z něj unikala voda, bylo ho nutné znovu vypustit. \"Co se s tím bude dál dělat, to nevím,\" krčí rameny nad počínáním vodohospodářské správy starostka.
Důvody pro pozastavení akce zná Dalibor Černý, ředitel firmy, kterou vodohospodářská správa na odtěžení rybníku najala. Podle něj investor už na dokončení prací nenašel peníze. \"Odtěžili jsme plánovaných 34 tisíc kubíků bahna. Proto jsme skončili. Dotěžit zbývajících 10 tisíc kubíků by přišlo na další 3 miliony korun,\" domnívá se Černý. Jak dále popisuje, akci provázely potíže. \"Bahno nebylo možné složit na původně vytipované místo,\" uvedl, aniž by chtěl spekulovat o důvodech. Podle jeho vyjádření je věcí investora, aby zajistil úložiště. \"Mojím úkolem není posuzovat chemické složení sedimentu, mým úkolem je složit vytěžené bahno na investorem určené místo,\" vysvětluje.
Přítomnost látek ohrožujících životní prostředí ale jednoznačně odmítá vodohospodářská správa prostřednictvím své mluvčí Jany Timmermansové. Ta rovněž popírá, že by při odtěžení bahna došlo k poškození hráze rybníku. \"Toto se nezakládá na pravdě,\" uvedla Timmermansová. Proti tomuto tvrzení ale stojí jak vyjádření starostky Býčkovic, tak i samotného zhotovitele. \"Při práci těžkých mechanismů došlo pravděpodobně k narušení těsnící jílové vložky hráze, která proto musela být znovu vyplombována a upravena,\" popisuje Dalibor Černý.
Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů