Středa, 24. dubna 2024

Máte čas třídit odpad?

Máte čas třídit odpad?

Před rokem jsem napsala článek na téma tříděného odpadu, ve kterém zmiňuji můj postoj k této potřebné činnosti. Poukazuji zde na fakt,  že nedokáži zabránit poškozování přírody, a tak je třídění odpadu takovým mým malým příspěvkem. Celé se to týká faktu, že dělám toto málo kvůli našim potomkům.
Žádala jsem v tomto článku o informace ohledně zpracování odpadu a velmi podrobně mi odpověděla Medvěd v reakcích 2,3.
Pokud máte zájem, tento článek najdete zde -  http://www.zena-in.cz/rubrika.asp?idc=6570&id=6  

Ve dnech, kdy jsem psala článek minulý, jsem se v tomto cítila jaksi osaměle.
Neznala jsem téměř nikoho, kdo by také odpad třídil. Občas se mi dokonce stávalo, že když jsem nějaké návštěvě u nás doma dala najevo, že tu lahev nemá házet do koše, ale do pytle do skříňky, zahlédla jsem cynický výraz. Chvíli jsem se dokonce cítila trapně, ale už mě to definitivně přešlo. 

Zjistila jsem ve svém okolí, že odpad třídí výhradně lidé s malými dětmi. Byla jsem velmi potěšena, když na poslední dovolené, strávené právě s mladými rodinami, přišla řeč právě na třídění. Vyšlo najevo, že ti lidé mají na třídění odpadu stejný názor jako já, a dokonce jsem se z debaty poučila. Poté jsem začala třídit ještě poctivěji.

Velmi se mi líbila reklamní kampaň, která se opírala hlavně o výmluvy lidí, kteří odpad odmítají třídit. Ze záběrů a fotografií bylo zřejmé, že jsou to zkrátka lidé líní a krátkozrací, jelikož na takovou činnost nemají prostě čas. Řešili toto téma dlouze v hospodě nad pivem.   

Patříte k nim také?

Pokud by se i tentokráte objevovaly škarohlídi, kteří se stále domnívají, že námi pracně tříděný odpad skončí na jedné hromadě, tak pro ně jsou následující řádky.
Jsou vybrány z brožury vydané Magistrátem hlavního města Prahy a v úvodním článku uvádí RNDr. Miloš Gregar, člen rady hl. m. Prahy, mimo jiné tato fakta:

\"Vhozením papíru, skla nebo plastů do barevných kontejnerů začíná dlouhá cesta vedoucí k jejich recyklaci. Odpady tak nahradí přírodní zdroje, kterých si musíme vážit a chránit je.

Papír je svážen na dotřiďovací linku v areálu společnosti Pražské služby v Praze 9. Zde dochází k dotřídění a lisování na balíky.
Prostřednictvím odběratelů (např. Leo Czech, s. r. o., Euro Waste, a. s., Emba, s. r. o., Remat, s. r. o., Wit a Melosch) je na základě smluvních vztahů předáván papírnám k dalšímu využití.

Plasty jsou sváženy na dotřiďovací linky společností Sledge v Tuklatech a Reviplast v Praze 5. Směsné plasty jsou po vytřídění příměsí a nečistot dále dotřiďovány na jednotlivé komodity (např. PET, polyetylen, polypropylen, polystyren atp.)
Odběrateli těchto surovin jsou např. JAMI s. r. o., Holding, a. s., Sita Ecotech, s. r. o.Transform a další.

Sklo se sváží tak, aby nedocházelo k jeho stlačování a drcení během přepravy. To by ztížilo následné dotřídění. Sklo je předáváno firmě AMT, s. r. o. Příbram, která zajišťuje vytřídění nečistot a příměsí, následné dotřídění skla a předání skla ke zpracování do českých skláren (Vetropack Moravia Glass, a. s. Kyjov, AVIRUNION, a. s. Dubí ČR).\" 

Snad pro vás byly tyto informace přínosné a rozhodnete se také třídit.
Pokud stále ještě ne, budeme doufat, že se časem přidáte a přizpůsobíte většině.

Víte, co patří do kterého kontejneru či popelnice? Pokud si stále nejste jisti, klikněte zde -
www.psas.cz 

Informace z brožury jsou platné k 31. 1. 2004 a mohou se během roku 2004 měnit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů