Pátek, 29. března 2024

Plzeňský kraj zahájí likvidaci ledniček

Plzeňský kraj zahájí likvidaci ledniček
Stoprocentní dotaci ve výši 17,2 milionu korun získalo na likvidaci 27 500 vyřazených lednic Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje.

Plzeňský kraj - Už příští měsíc začne v Plzeňském kraji likvidace 27 500 vyřazených lednic, které jsou umístěny na 17 zaplněných sběrných dvorech v regionu. Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje, které už získalo na jejich likvidaci stoprocentní dotaci 17,2 milionu korun, vybralo také likvidátora chladniček, pražskou firmu Rumpold. Uvedl to Marek Sýkora z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje.
\"V minulých dnech nám Státní fond životního prostředí navýšil dotaci kvůli květnovému růstu daně z přidané hodnoty,\" řekl předseda sdružení Jaroslav Perlík. Obce tak nakonec nebudou muset snížit počet odstraňovaných kusů o necelé čtyři tisíce.
Dotace na recyklaci domácího chlazení je určena pro všech 501 obcí Plzeňského kraje, to znamená i pro nečleny sdružení.
\"Začneme v Plzni, kde je lednic nejvíce. Lednice musíme zlikvidovat do konce roku 2005,\" uvedl Sýkora. Harmonogram nyní sdružení dopracovává, sběr lednic a jejich odvoz na dočasná sběrná místa, odkud si je bude likvidátor svážet, hradí samy obce.
Státní peníze pomohou ekologicky zničit 27 500 kompletních lednic, což představuje 2750 kilogramů zneškodněných látek. Předepsaná minimální výtěžnost regulovaných látek z jednoho chladicího systému a izolace je 250 gramů. V minulé etapě zlikvidovalo sdružení přes 12 tisíc lednic, celkem už 30 tisíc kusů. V současné době se výrazně zvyšuje podíl vyřazených výrobků, které obsahují velké množství regulovaných látek (freonů). Jejich likvidace je ale podstatně dražší.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů