Pátek, 29. března 2024

Děti z odpadků posbírají horu

Děti z odpadků posbírají horu
Letošní šestý ročník celoevropské akce uzavřou ochranáři v našich nejvyšších horách sběrem odpadků z turistických tras.

Vrchlabí - Pracovníci Správy Krkonošského národního parku připravili k Evropskému dni parků řadu výchovných a ekologických projektů. Jedním z nich je sběr odpadků z chráněného území.
Přes 250 dětí ze základních a středních škol se včera ráno rozešlo do nejrůznějších lokalit Krkonoš. Na frekventovaných turistických cestách děti pod vedením strážce národního parku sbíraly všechno, co zůstalo po návštěvnících hor. Během cesty dostali žáci výklad o přírodě v horách a na závěr si opekli buřty. \"Úlovek\", který odkryl tající sníh, ochranáři vystaví na vrchlabském náměstí před zámkem.
\"Tento závěr sběru odpadků jsme letos zvolili prvně. Chceme, aby široká veřejnost na vlastní oči viděla, co po sobě návštěvníci hor zanechají,\" vysvětlil mluvčí Správy parku Radek Drahný.
Vedle tradičního čištění cest ochranáři během května a června uspořádali další osvětové akce. Projekt začal vítáním ptačího zpěvu. Účastníci se seznámili nejen s druhy našeho zpěvného ptactva, ale sledovali i odchyt a kroužkování. V Krkonošském středisku ekologické výchovy na Rýchorské boudě hráli mladí ochránci přírody simulované ekologické hry. Při nich si v praxi vyzkoušeli složitost správného rozhodování o osudech přírody.
Členové Klubu instruktorů a Ekoklubu Rýchorák se společně se svými partnery z Polska navíc zúčastnili Česko-polské exkurze po přeshraniční stezce Dědictví doby ledové. Ve dnech otevřených dveří zájemci bezplatně navštívili všechna muzea Správy parku.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů