Pátek, 29. března 2024

V Synthesii je přes milión tun odpadních jedů

V Synthesii je přes milión tun odpadních jedů
Likvidace staré ekologické zátěže konečně letos začne

Skládky a laguny staré ekologické zátěže v areálu pardubické chemičky Synthesia obsahují přes jeden milión tun odpadů, z větší části hodnocených podle analýzy ekologických rizik jako odpady, \"vykazující vlastnosti systémové chronické toxicity\".
V současnosti po letech příprav začíná likvidace této časované ekologické bomby na břehu Labe. Celý areál Synthesie leží jeden metr nad úrovní stoleté vody.
Vedení Synthesie ve čtvrtek otevřeně přiznalo se všemi detaily a problémy skutečný rozsah zamoření areálu pevnými i tekutými odpady, obsahujícími dichlorbenzeny, trichlorbenzeny, těžké kovy a další životu nebezpečné látky. \"Současné vedení firmy nechce nic skrývat, naopak doufáme, že veřejnost pomůže vytvořit tlak na to, aby Fond národního majetku začal poskytovat miliardy, které nám na sanaci staré ekologické zátěže byly schváleny,\" řekl Právu Michal Kulhánek, personální ředitel Synthesie Pardubice.

Bude to stát miliardy

Původně byla částka na kompletní vyčištění rozsáhlého areálu Synthesie spočítána na 2 miliardy korun, postupně se zvýšila na 2,6 miliardy a v současnosti platí rozhodnutí ministerstva životního prostředí o celkové sumě 3,12 miliardy korun. \"Je tu určitá rezerva, ale ceny specializovaných prací rostou. Pokud bychom měli sanaci provést podle plánu v průběhu osmi až deseti let, měli bychom s těmi penězmi vyjít,\" ujistil Jaroslav Beran, vedoucí odboru životního prostředí Synthesie.
První skládka by se měla začít likvidovat ještě v letošním roce. Bude to sanace skládek železitých kalů. Vznikaly od roku 1958 a je v nich 35 tisíc tun odpadů, včetně oxidů a hydroxidů železa s obsahem aromatických aninů a anilinů.
\"Ve výběrovém řízení už byla v květnu vybrána firma, která skládku zlikviduje za 82 miliónů korun, teď pracuje na prováděcím projektu,\" dodal Beran.
Desítky tun jedovatého odpadu obsahují i například laguny betasmoly nebo neutralizační sádry, všechny vykazují vysokou toxicitu. Stovky tun se budou muset odtěžit a odborně likvidovat ze skládek tuhých odpadních hmot. \"Tady to bude finančně i časově velmi náročné, protože vytřídění odpadu před likvidací se bude muset dělat z nemalé části i ručně,\" upozornil Beran.

Podzemní vody jsou jedovaté

Vedoucí odboru životního prostředí Synthesie připustil, že stejným problémem jako laguny a sypké skládky je kontaminace podzemních vod v celém areálu, i když tady nelze jedy spočítat na tuny. \"Analýzy prokázaly, že prosakují do Labe a kvalitu jeho vody ovlivňují z 15 až 20 procent,\" přiznal Beran.
\"Čerpané podzemní vody bude třeba zahustit a teprve koncentrát půjde chemicky degradovat,\" naznačil postup čištění podzemních vod. Po laguně železitých kalů přijdou na řadu další laguny a skládky včetně (díky Greenpeace) mediálně nejznámější retenční nádrže Lhotka. Ta má rozlohu 22 hektarů a obsahuje 35 tisíc tun chemického odpadu.
\"Výběrová řízení na firmy, které budou starou ekologickou zátěž likvidovat, vypisuje Fond národního majetku. To především určí postup, tempo a průběh prací,\" upozornil Vladimír Vaněk, provozní ředitel Synthesie.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů