Čtvrtek, 25. dubna 2024

Západočeské pohraničí zahlcují odpadky z Německa

Západočeské pohraničí zahlcují odpadky z Německa
PRAHA - Stále více odpadků nalézají ve svých obcích, při silnicích i v lesích obyvatelé západočeského pohraničí. Zejména po vstupu Česka do Evropské unie a po otevření hranic se čím dál tím více Němců nerozpakuje odvézt svůj domovní odpad do Čech, aby doma ušetřili poplatky za popeláře. Na stejný problém si stěžují i polská města na hranicích s Německem, a podobná situace panuje také na jižní Moravě u rakouských hranic.

\"Neležíme přímo na hlavním tahu, ale přesto se i u nás německý odpad objevuje,\" řekl starosta Klenčí pod Čerchovem na Domažlicku Karel Smutný. Problém podle něj začal už na počátku 90. let, pak ale celníci občas kontrolovali zavazadlový prostor německých aut a počet odhozených odpadků se zmenšil. \"Často byli na vině i Češi, kteří pracovali v Německu, a za mírný bakšiš odpadky převezli přes hranice a vyhodili tady,\" řekl Smutný.

O původu odpadků přitom není podle starostů pochyb - jsou v nich odpadky od německých výrobků, noviny, dopisy a podobně. \"Dřív, když se celníci občas podívali do zavazadlového prostoru, se Němci aspoň trochu styděli, když tam měli pytle s odpadem, teď už to neplatí,\" poznamenal starosta. Identifikace nebo usvědčení lidí, kteří se odpadu zbavují, je přitom téměř nemožná.

Také příhraniční Hrádek nad Nisou na Liberecku musí už od poloviny 90. let likvidovat odpad dovezený ze zahraničí, hlavně z Německa. Nejde přitom většinou o běžné smetí, které by přivezli Němci, ale hlavně o vyřazené spotřebiče. Ty od sousedů vozí zejména nezaměstnaní s tím, že je výhodně zpeněží. \"Často však končí ve sběrných dvorech nebo na černých skládkách,\" řekl hrádecký starosta Martin Půta.

Po vstupu do EU se vedení hrádecké radnice obává, že se situace může ještě zhoršovat. Na hranicích už totiž neexistuje celní kontrola, která by dovoz mohla omezit.

Severočeská cizinecká a pohraniční policie však zvýšený dovoz odpadu z Německa ani po květnovém vstupu republiky do Evropské unie nezaznamenala. \"Namátkové kontroly stále provádíme, ale nezjistili jsme žádný zvýšený dovoz domácího ani velkoobjemového odpadu,\" řekla mluvčí severočeských pohraničníků Eva Hauková.

Některé obce, zvláště ty, které mají blízko k hraničním přechodům, ale tvrdí, že se dovoz německého odpadu po omezení kontrol na hranicích po vstupu Česka do Evropské unie zvýšil. Radnice mají obavy, že jim nebudou stačit peníze na likvidaci tohoto drobného odpadu.

Naopak v Dubí na Teplicku, kde komplikuje život lidem především kamionová doprava, radnice zvýšený výskyt typicky modrých pytlů s německým odpadem nezaznamenala. \"Občas se tento pytel někde objeví, ale není jich více než před květnem,\" řekl mluvčí dubské radnice Jindřich Pech.

S odpadky pocházejícími z Německa se potýkali i v Aši na Chebsku. Podle ředitele Ašských služeb Karla Školy se ale v poslední době situace zlepšila. \"Pomohli tomu celníci. Na německé straně hrozila lidem, kteří chtěli přes hranice převézt odpad, pokuta. Naši celníci, kteří nemohli podobnou pokutu dát, prostě nechali řidiče, aby pytle s odpadky otevřel,\" řekl Škola.

Problém s dovozem odpadků řeší i města a obce na hranicích s Rakouskem. Jihomoravská Břeclav má potíže s Rakušany, kteří přivážejí do města odpadky z domácností a vyhazují je do zdejších kontejnerů. \"Samozřejmě se nám to nelíbí, ale alespoň nedělají žádný nepořádek. Proti tomu nelze mnoho dělat. Nelze ke každému koši postavit strážníka,\" řekl tajemník břeclavské radnice Dalibor Neděla.

Nedaleké příhraniční Znojmo trápí nejvíce odpadky v okolí cest směrem k hranici. \"Nepořádek je ale jistě výsledkem práce obyvatel Česka i Rakouska. Rozhodně nelze říci, že by rakouské odpadky zaplavovali naše smetiště,\" řekl znojemský místostarosta Josef Molín.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů