Úterý, 16. dubna 2024

Nová kampaň má lidi v kraji přesvědčit, aby třídili odpad

Nová kampaň má lidi v kraji přesvědčit, aby třídili odpad
Ostrava Nová kampaň, kterou odstartoval krajský úřad se společností Eko- kom, má informovat lidi, proč je důležité třídit odpad, a co nejvíce jich přesvědčit, aby se do třídění zapojili. Ekokom na kampaň, která navazuje na celostátní akci Nebuďte líní: třiďte odpad, vynaloží dva miliony korun. Za další dva miliony hodlá nakoupit a rozmístit 230 sběrných nádob. Těch je v současné době v kraji přes osm tisíc.
\" Lidé jsou přístupní myšlence třídění odpadu, ale musíme jim k tomu vytvořit podmínky. Nestačí ale jen rozmístit všude nádoby na separovaný odpad,\" řekl vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Hynek Orság s tím, že lidé chtějí vidět, že vytříděný odpad neskončí na společné skládce.
Kraj v množství vytříděného odpadu zaostává za celorepublikovým průměrem - zatímco na severní Moravě a ve Slezsku jeden obyvatel v průměru vytřídí šestnáct kilogramů papíru, plastu a skla, republikový průměr je devatenáct kilogramů. Pro ilustraci - do popelnic odhodí jeden člověk asi dvě stě kilogramů odpadu ročně. \" Chtěli bychom se dostat na pětatřicet kilogramů vytříděného odpadu na obyvatele a rok,\" vyčíslil cíl kampaně Petr Balner ze společnosti Ekokom, která vybírá poplatky od výrobců obalů, a pak hradí obcím náklady na jejich třídění a recyklaci. Společně s tím, jak budou lidé více třídit odpad, by v kraji měly přibývat i možnosti na jeho využití.
Kampaň se má zaměřit zejména na děti a mladé lidi. Pro školy jsou připraveny různé soutěže, například o nejdelšího hada z PET lahví. Třídění odpadu budou organizátoři kampaně propagovat i na festivalu Colours of Ostrava, který se za tři týdny koná v Ostravě. \" Stanovili jsme si cíl, že to bude nejčistší festival v republice,\" uvedla koordinátorka kampaně Dana Diváková z Institutu komunitního rozvoje. Na festivalu budou rozmístěny kontejnery na separovaný odpad a budou se rozdávat informační materiály o tom, jak správně odpad třídit.
Organizátoři kampaně budou pořádat i semináře pro starosty obcí. \" Jsou tady obce, které netřídí odpad vůbec, a na druhé straně například Třinec získal cenu Křišťálová popelnice,\" řekl Balner. Tu Třinec získal v konkurenci více než 4500 obcí za efektivní třídění odpadů.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů