Pátek, 29. března 2024

Šumavský hřbitov odpadků poukazuje na znečištění přírody

Šumavský hřbitov odpadků poukazuje na znečištění přírody
Hřbitov odpadků ve venkovním areálu Informačního střediska správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava ve Stožci na Prachaticku, si mohou prohlédnout návštěvníci Šumavy. Podle zaměstnankyně střediska Pavlíny Krupkové hřbitov upozorňuje na to, jak dlouho se věci rozkládají, pokud jsou odhozeny v přírodě.

Hřbitov tvoří malé náhrobní kameny, pod kterými leží kelímky s různými zbytky. Na kameni je napsáno, jak dlouho se daná věc pod zemí rozkládá. Například ohryzek půl roku, plechovka od piva 15 let, nedopalek cigarety deset až 20 let a igelitový pytlík 20 až 30 let. Hřbitov vznikl na začátku letošního roku.

Informační středisko, které ročně navštíví zhruba 10.000 lidí, se podle Krupkové zaměřuje na lesy v národním parku a vývoj Stožecka. Na informačních panelech je například vysvětlen princip takzvaného přírodního lesa, který je typický pro národní parky. Kromě klasického servisu pro turisty, jako jsou informace o dopravním spojení, ubytování a turistických trasách, pořádá středisko také vycházky s odborným doprovodem nebo výukové programy s různou tématikou. \"Snažíme se přiblížit dětem i dospělým přírodu z jiného úhlu pohledu, než jak jsou běžně zvyklí, a zapojit do vnímání různé smysly,\" řekla vedoucí Střediska ekologické výchovy Klára Švejdová. Středisko nabízí například programy les, voda, louka, půda a odpady a plánuje nový výukový program s názvem Dům hrůzy, který by návštěvníky seznámil s ekologickou problematikou a globálními problémy Země.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů