Sobota, 20. dubna 2024

Česko neuvažuje o využití jaderného úložiště v Rusku

Česko neuvažuje o využití jaderného úložiště v Rusku
Vyhořelé palivo z českých jaderných elektráren ani v budoucnu pravděpodobně nebude uloženo v plánovaných úložištích v Rusku.
\"Stát se rozhodl hledat možné lokality v České republice, akce však byla nyní asi na pět let zastavena. Jaderné palivo se totiž ukládá v meziskladech na šedesát let. Úložiště pro české palivo tedy bude potřeba za 50 až 60 let,\" řekl Právu mluvčí energetické skupiny ČEZ Ladislav Kříž.
Ukládání jaderného paliva je podle Kříže v kompetenci státu, konkrétně Správy úložišť jaderných odpadů. ČEZ pouze platí přepravu a uložení paliva.

Světová skládka by byla lukrativní

Podle nedávného vyjádření šéfa Federální agentury pro atomovou energii Alexandra Rumjanceva má Rusko \"bohaté zkušenosti s manipulací vyhořelého jaderného paliva, podobně jako Francie, Británie, USA, Japonsko a Německo\".
\"Bohužel se o tom hovoří už jako o hotové věci,\" prohlásil Alexandr Rumjancev. \"Ještě několik let přitom budou návrh zkoumat experti MAAE,\" dodal.
\"I kdyby bylo úložiště vybudováno, nikdo nám svůj jaderný odpad nedá. Osmdesát procent veškerého vyhořelého paliva kontrolují USA,\" reagoval prezident Střediska ekologické politiky Ruska Alexej Jablokov.
\"Část by nám mohlo dodat Finsko, ale to se již dříve rozhodlo nezhoršovat ekologickou situaci Ruska a staví vlastní úložiště. Ti, co by se jaderného odpadu rádi zbavili - Švýcarsko, Španělsko, Tchaj-wan či Jižní Korea - k tomu musí získat povolení Ministerstva obchodu USA,\" citovalo Jablokova internetové vydání listu Izvěstija.
Rozhodnutí zřídit na svém území celosvětovou skládku jaderného paliva by pro Rusko bylo lukrativní záležitostí. Podle Federální agentury pro atomovou energii je země schopna přijmout k uskladnění a druhotnému zpracování celkem až 20 tisíc tun odpadu v hodnotě zhruba 20 miliard dolarů.

Krasnojarsk-26?

Nové úložiště by podle předběžných neoficiálních návrhů mělo vzniknout v Krasnojarsku-26, kam již v současné době sváží svůj jaderný odpad vedle Ruska i Bulharsko a Ukrajina.
Tajný jaderný komplex, o jehož existenci se v dobách SSSR jen šeptalo, nechal vybudovat po válce Stalin. Objekt se nachází 200 metrů pod zemským povrchem v horském masívu a je údajně schopen odolat i přímému jadernému útoku.
Podle Jablokova tu ale zatím neproběhly potřebné expertizy. \"USA utratily šest miliard dolarů a dvacet let, než našly natolik seismicky klidné místo, aby se tam mohlo budovat podzemní úložiště,\" tvrdí ekolog.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů