Sobota, 20. dubna 2024

Vyčlenili peníze na největší skládku

Vyčlenili peníze na největší skládku
PLZEŇ - Plzeňští radní schválili nové stanovy sdružení obcí, které umožní investovat nerozdělený zisk minulých let do výstavby nové kazety na komunální odpad. Dobrovolný svazek obcí Plzeň, Chotíkov a Město Touškov tak bude moci vložit zhruba deset miliónů korun zisku do rozšíření skládky v Chotíkově u Plzně, která je největší skládkou komunálního odpadu v kraji.
Se stavbou nové kazety se počítá nejdříve za dva roky, uvedl technický náměstek primátora Miroslav Kalous (ODS).
\"Původní stanovy totiž neumožňovaly vkládat do svazku žádný nemovitý či movitý majetek nebo peníze,\" vysvětlil Kalous. Důvodem změny stanov byla potřeba zajistit finance na výstavbu další kazety a na rekultivace. Svazek nyní může získávat prostředky také z jiných zdrojů. Podle Kalouse má chotíkovská skládka dvě plné odpadové kazety a třetí s kapacitou za 25 miliónů korun se začala plnit letos v lednu a má vydržet minimálně dva až tři roky.
Skládku provozovala do konce loňského roku firma Depona. Město ale chtělo mít tuto oblast pod kontrolou, a od ledna 2004 tak má deponii v dlouhodobém nájmu Plzeňská teplárenská (PT). Poplatky za směsný komunální odpad, který tvoří více než 90 procent, se nezvýšily, občané i firmy nadále platí 740 korun za tunu odpadu bez DPH. \"Položky jsme pouze rozčlenili podle zákona, dřívější členění odpadu bylo velmi staré a zákonu nevyhovovalo,\" řekl ředitel městské teplárny Tomáš Drápela.
Radnice nehodlá letos ceny za odpad zvyšovat. \"Zdražování už bylo dost,\" řekl Kalous s poukazem na lednové zvýšení cen jízdného a vody. Drápela potvrdil, že zdražování by způsobilo odliv klientů. Na deponii bylo loni uloženo 85 000 tun odpadu a letos je v plánu 65 000 tun. Letošní zisk se odhaduje na 29 miliónů korun.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů