Pátek, 19. dubna 2024

Odborníci vyzývají k přehodnocení DPH

Účastníci 5. ročníku konference Odpady a obce, která se konala ve dnech 16. a 17. 6. 2004 v Hradci Králové, se shodli na závěrech, týkajících změny DPH.
Odborníci vyzývají k přehodnocení DPH
Přinášíme znění dokumentu, kterým byl osloven také Parlament České republiky.

Náklady na hospodaření s komunálními odpady vzrůstají. Reálné náklady obcí na zajištění nakládání s odpady činily v roce 2002 568 Kč/obyvatel.rok, v roce 2003 již 716 Kč/obyvatel.rok. Další růst nákladů lze očekávat díky zvýšení DPH o 14 %, tj. o dalších zhruba 71-104 Kč/obyvatel.rok.

Od roku 2005 se také zvyšuje poplatek za uložení odpadů na skládku. Předpokládané reálné náklady na odpadové hospodářství obcí budou v roce 2005 činit až 607-880 Kč/obyvatel.rok

Pro další rozvoj udržitelného odpadového hospodářství a dosažení cílů stanovených v Plánu odpadového hospodářství České republiky je nutné:

přeřadit služby v komunálním odpadovém hospodářství z 19 % do 5 % sazby DPH tak, jak je to obvyklé ve všech zemích EU. Současné navýšení daně představuje zbytečnou zátěž obcí, která povede k omezení činností v odpadovém hospodářství, které nejsou nezbytně nutné, tj. především k omezení tříděného sběru odpadů.

Novelizovat zákon č.565/1990 Sb., o místních poplatcích v pozdějších zněních ve smyslu úpravy sazeb místního poplatku s ohledem na reálné náklady obcí na nakládání s komunálními odpady.

Důvodem k těmto krokům je zejména zajištění splnění stále se zpřísňujících legislativních požadavků stanovovaných pro nakládání s komunálním odpadem, které vedou ke zvyšování nákladů. Uplatnění zvýšené DPH v této situaci představuje pouze zvýšení příjmu státu, zatímco z hlediska ochrany životního prostředí má demotivující efekt.

Její nutné přenesení na občana pak znamená dodatečné přímé zdanění. Přitom současné místní poplatky limitované zákonem nemohou pokrýt ani přirozeně se zvyšující náklady.

Zvýšení maximálního limitu místního poplatku doporučujeme i s ohledem na to, že nebude nutno měnit zavedený systém plateb občanů za komunální odpad. Tato situace pak vede k tomu, že obce jsou nuceny odpadové hospodářství dotovat z vlastních zdrojů a tak omezovat jiné komunální služby a projekty.

Vyzýváme proto parlament České republiky a příslušná ministerstva, aby neprodleně iniciovala výše uvedené novely zákona o DPH a zákona o místních poplatcích tak, aby nové sazby byly známy již v době sestavování obecních rozpočtů na rok 2005.

Zdroj: Economia, Eko-kom
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů