Sobota, 20. dubna 2024

Nové pryžové kryty odrazují sběrače kovu od krádeží

Nové pryžové kryty odrazují sběrače kovu od krádeží
Teplice - Pětatřicet pryžových krytů bylo od začátku roku instalováno v Teplicích na kanálové vpustě.
Kryt je vyroben z recyklované pryže, která je vystužená ocelovým křížem. Teplickému magistrátu ho doporučila firma z Karviné. Jedná se zároveň o výhodnou investici, neboť jeden pryžový poklop přijde na 1100 korun, zatímco dosud běžně užívané litinové kryty stojí až 1500 korun.
Mřížový kryt z neobvyklého materiálu se v Teplicích osvědčil. \"Zatím jsme nezaznamenali žádné závady,\" uvedla Milena Gartnerová z odboru dopravy a životního prostředí teplického magistrátu. \"Máme jich k dispozici ještě patnáct. Doobjednáme ale další.\"
Pryžové kryty jsou zatím osazovány pouze tam, kde jsou odcizeny původní. Připomeňme, že v loňském roce zmizelo na území města 247 krytů. Nejvíce poklopů bylo ukradeno v ulicích Hřbitovní (70 kusů), Bystřanská (20) a Spojenecká (16).
Pro sběrače kovu jsou kryty snadnou kořistí. Bez větší námahy pak za ně ve sběrnách utrží slušné peníze. Majitelé sběren poklopy běžně vykupují, přestože si jsou vědomi toho, že se jedná o zlodějnu. Byznys je u nich na prvním místě.
Pryžová struktura nových krytů by \"šroťáky\" měla od lupu odradit. \"V tomto směru kryty plní účel. Ještě se žádný takový neztratil,\" poznamenala Gartnerová.
Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů