Pátek, 29. března 2024

Středočeský kraj zvažuje využití plazmových technologií spalování

Středočeský kraj zvažuje využití plazmových technologií spalování
PRAHA - Středočeský kraj zvažuje využití technologie plazmového spalování jako nové metody při likvidaci odpadů. I když před časem již jednal o možnosti vybudování takového spalovacího zařízení s magistráty v Kladně a Mladé Boleslavi, výběr lokality i start celého projektu je dosud nejasný.
Kraj ale tuto metodu považuje za vhodnou alternativu pro likvidaci komunálního odpadu a v budoucnu možná i starých ekologických zátěží. Řekl to náměstek hejtmana František Vácha.
Jako první informoval v dubnu o možnosti výstavby zdroje na bázi plazmového spalování v blízkosti města mladoboleslavský primátor Svatopluk Kvaizar. Nyní Vácha prohlásil za tehdy nešťastné zprávy v médiích, že kraj chystá další spalovnu. Podle náměstka jde o zcela jinou technologii, než mají běžné spalovny, která je především energetickým zdrojem. Vysoké teploty plazmového spalování, které dosahují čtyř až šesti tisíc stupňů, spolehlivě podle Váchy likvidují škodlivé látky. \"Byl bych nerad, aby to dostávalo podobu již předem zatracovaného projektu,\" řekl Vácha.

Vyjádří se i veřejnost

Středočeský kraj uspořádal letos seminář odborníků na toto téma a doporučil, aby se podobná akce uskutečnila na celostátní úrovni. Teprve poté hodlá iniciovat veřejnou diskusi, která by měla přispět k vysvětlení této metody a zvážit, zda je dostatečně přijatelná pro likvidaci odpadu. Vedení kraje a odbor životního prostředí přitom vychází z informací, které získali při návštěvě podobného zařízení ve francouzském Bordeaux. Vácha považuje plazmové spalování jako vhodnou alternativní metodu k řešení problému odpadů. Středočeský kraj počítá ve své odpadové koncepci, že do roku 2012 bude znovuvyužívat přes 50 procent odpadů. Dosud ale jen stěží dosahuje čtvrtiny celkového množství.
Vizi plazmových energetických zdrojů, které by k výrobě elektrické energie využívaly komunální odpad, dosud neprojednala krajská rada ani zastupitelstvo. Obě města kraj oslovil dosud pouze jednou. Podle Váchy je proto celý projekt v úvodní fázi a o ničem není dosud rozhodnuto. Nebrání se ale možnosti, že právě ve středních Čechách vznikl pilotní projekt plazmového spalování.
Mladoboleslavský primátor Kvaizar potvrdil, že další krok je na krajském úřadě. Město dosud pouze vyjádřilo předběžně podporu této vizi, ale k ničemu se předem nezavázalo. Již dříve ale vyjádřil nutnost o takovém projektu veřejně diskutovat. Považuje také za možný zdroj problémů především zvýšenou dopravní zátěž v blízkosti takového zdroje.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů