Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sanace skládky už končí, avšak peníze Verneřicím pořád chybí

Sanace skládky už končí, avšak peníze Verneřicím pořád chybí
Verneřice - Rekultivace bývalé skládky komunálního odpadu ve Verneřicích končí. Investici za čtyři a půl milionu korun z větší části hradí Státní fond životního prostředí. Samotná obec měla na sanaci dodat necelé dva miliony. Peněz je ale potřeba více, než se původně předpokládalo.
\"Stavba se nám prodraží asi o půl milionu kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty z pěti na devatenáct procent. Pokud tyto výdaje budeme muset hradit ze svého rozpočtu, život obce to hodně zkomplikuje,\" zhodnotil vývoj situace starosta František Kudrnáč.
Už nyní vedení obce zvažuje výdaj každé koruny a další povinnost půlmilionové platby by znemožnila některé jiné dílčí investice. Například úpravy v budově místní základní školy, kde musí dojít na některé stavební a další úpravy kvůli splnění požadavků hygieniků a evropských norem.
\"Počítáme také s obnovou střech obecních domů, protože tam zatéká do bytů,\" dodal starosta.
Sanaci bývalé komunální skládky dřívější vedení verneřické radnice neustále odkládalo. Nyní se obec do rekultivace pustila pod hrozbou nemalých finančních postihů. Státní fond životního prostředí slíbil poskytnutí dotace i půjčky, ale nikdo netušil, jaké další trable budou následovat.
\"Někdy si připadám jako v nekonečném seriálu. Obec měla předložit přesně vyjmenované dokumenty, rozhodující pro poskytnutí dotace. Jenže pak následovaly další a další požadavky úředníků. Už jsme jich předložili snad čtyřicet a pořád to ještě zřejmě není definitivní hromada,\"
nevěřícně kroutil hlavou verneřický starosta.
Obec už svůj základní podíl na sanaci zaplatila, ale už asi měsíc leží na starostově pracovním stole faktura na jeden milion a sedm set padesát tisíc korun.
\"S dodavatelem prací se samozřejmě vyrovnáme, ale na své peníze si bude zřejmě muset počkat o něco déle. Přitom není vůbec jasné, kde seženeme oněch půl milionu korun, které se kvůli zvýšení daňové zátěže staly nečekaným výdajem,\" poznamenal František Kudrnáč.
Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů