Pátek, 19. dubna 2024

Třídící linku zaplatily sběrné suroviny z úvěru

Třídící linku zaplatily sběrné suroviny z úvěru
Liberec - Oddělit od sebe noviny a časopisy. I to umí zbrusu nová třídící linka, kterou uvedly do zkušebního provozu Severočeské sběrné suroviny v Liberci. Zařízení patří k nejmodernějším nejen v České republice, ale také ve střední a východní Evropě. Aby také ne. Odpovídá tomu i cena, společnost ji koupila za deset milionů korun. \"Vzali jsme si na to úvěr, ale jsme přesvědčeni, že investice se nám vrátí,\" sdělil Luboš Balcar, technicko-provozní ředitel Severočeských sběrných surovin.
Za vytříděný papír získá firma od papíren více peněz, než tomu bylo dosud. Navíc, kapacita linky je deset až patnáct tisíc tun papíru. Velkým plus je podle Luboše Balcara i to, že třídění odpadu probíhá ručně. \"Na jednu směnu u linky pracuje sedm lidí. I jim se tak zlepšily pracovní podmínky, dříve třídili odpad většinou na zemi,\" podotkl technicko-provozní náměstek s tím, že celkem zaměstnává firma zhruba sto šedesát pracovníků.
Linka je také schopná třídit i různé druhy odpadu, jako jsou například směsné plasty, PET lahve, kartony nebo krabice. Ty pak může firma odvážet k další recyklaci. \"Provoz třídícího zařízení přispěje nejen ekologii, ale je pro Sběrné suroviny i výhodné z ekonomického hlediska. Dříve totiž firma přicházela o značné finanční částky kvůli špatně vytříděnému odpadu,\" uvedl Jiří Svoboda z tiskové agentury. Jeden kilogram vytříděného papíru může firma prodat za cenu kolem tří korun.
Unikátní třídící linku spustila společnost do zkušebního provozu minulý týden a s běžným provozem počítá od září letošního roku. Zařízení pak nebude sloužit jen Liberci, ale celému kraji.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů