Pátek, 29. března 2024

Zemědělec Ludík zůstal na odpadky sám

Zemědělec Ludík zůstal na odpadky sám
Zatím jen z poloviny jsou uklizeny pozemky, které zaneřádili ve dnech 30. července až 3. srpna účastníci ilegální technoparty v Boněnově na Tachovsku.

Ještě dnes se vrší haldy odpadu v černých plastových pytlích ve spodní části 36hektarové louky, na níž hospodaří nájemce Libor Ludík z Ovesných Kladrub na Mariánskolázeňsku. Zbytek nepořádku, staré sedací soupravy a matrace, které si technaři neodvezli, hromady plastových lahví, papíry, střepy z rozbitých lahví začne zemědělec na vlastní náklady odklízet v úterý.
\"Mám slíbeno od starosty Chodové Plané, kam Boněnov katastrálně spadá, zapůjčení kontejnerů a možnost uložit odpad na skládku v Černošíně u Stříbra,\" řekl Právu Ludík. Včera po obědě si byl pozemek obhlédnout. \"Myslel jsem, že asi stovka lidí, účastníků party, která se během víkendu vrátila uklidit, bude ještě pokračovat. Protože práci nedokončili a odjeli, musím se teď o zbytek postarat sám,\" dodal.
Haldy odpadků zůstaly ještě na dalších třech sousedních loukách, u nedalekého rybníka a v okolních lesích. Jsou tam stejné věci jako na největším prostranství - zapomenuté kusy nábytku, zbytky jídla, plastové talíře a příbory, zmuchlané plechovky. Pod nohama skřípou střepy z rozbitých lahví, všude se válejí kusy zašpiněných oděvů, poletují tu kusy igelitů.
Zemědělec Libor Ludík podal na organizátory technoparty, z nichž jeden je podle tiskové mluvčí plzeňské policie Heleny Malotinské už ve vazbě, trestní oznámení.
\"Snaha uklidit znečištěný pozemek nic nemění na mém názoru, že akce byla nelegální, a že trvám na náhradě škody,\" uvedl Ludík. Podal žalobu i na policii, protože podle jeho mínění včas nezasáhla.
Účastníci technoparty, pokud lze věřit jejich vyjádřením na internetu, chtěli prý po sobě uklidit už od začátku. \"Policie nás ale rozehnala, takže jsme to nestihli,\" říkali mnozí z nich.
Pravdou také je, že těsně poté, co policejní zásah 3. srpna odpoledne technoparty ukončil, hovořili mnozí technaři o tom, že na úklid mezi sebou vybírali. \"Peníze, které za úklid vydám, budu chtít samozřejmě od někoho uhradit. Od koho, musí zjistit policie,\" uzavřel Ludík.

Od ministerstev nic nedostane

\"Pan Ludík je nájemcem příslušných pozemků, avšak nehospodaří na nich v režimu tzv. ekologického zemědělství. Jeho základní povinností je louky dvakrát do roka posekat. Konáním technoparty na 36 hektarech ze zhruba 750 hektarů jím pronajatých pozemků mu nevznikla žádná přímá škoda, ani o dotace za obhospodařování ploch nepřijde. Není tedy důvod, proč by mu stát měl poskytovat nějakou mimořádnou podporu,\" řekl Právu mluvčí ministerstva zemědělství Martin Severa.
Ani ministerstvo vnitra neuvažuje, že by soukromě hospodařícímu zemědělci, na jehož pozemku se vyřádili na technoparty CzechTek vyznavači této hudby, poskytlo na úklid zničených luk dotaci.
\"Nejsme oprávněni rozdělovat jakékoliv dotace. Prostě to nejde,\" řekla Právu mluvčí ministerstva vnitra Věra Dušková. Podle ní nehrozí, že by ministerstvo uvolnilo nějakou částku ze svých fondů. \"Bylo by to velmi obtížné,\" podotkla.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů