Pátek, 29. března 2024

Města se plazmovým spalovnám nebrání

Města se plazmovým spalovnám nebrání
KLADNO/ MLADÁ BOLESLAV - Kladenský magistrát nemá nic proti plazmové spalovně komunálního odpadu, jejíž výstavbu chystá ve středočeské metropoli krajský úřad. Neměla by ale obtěžovat obyvatele města a zatěžovat jej nadměrnou dopravou. Řekl to včera primátor Kladna Dan Jiránek.

Podle Jiránka by měla spalovna stát v první řadě v blízkosti některé ze silnic první třídy. \"Jde o jednu z nejlepších technologií, která by neměla ovlivnit životní prostředí. Bude ale nutné počítat s nárůstem dopravy. Nechceme, aby nám nákladní vozy s odpadem jezdily v ulicích města,\" vysvětlil primátor. Lokalita pro spalovnu by také neměla vyžadovat větší investice na vybudování infrastruktury.
Krajský úřad počítá i s druhou spalovnou. Ta by měla stát v Mladé Boleslavi. Primátor města Svatopluk Kvaizar už minulý týden sdělil, že magistrát projekt podporuje. \"K ničemu jsme se ale nezavázali,\" uvedl.
Ze samotné technologie spalování odpadů zástupci měst obavy nemají. Podle nich jde o špičkovou technologii, zcela odlišnou od té, kterou využívají běžné spalovny. Dopady na životní prostředí by proto měly být výrazně menší. S tím ale nesouhlasí ekologičtí aktivisté. Podle Jindřicha Petrlíka z Arniky nezabrání ani plazmové spalování vzniku toxických látek. \"Z hlediska znečištění ovzduší je tato technologie lepší, nicméně jedna od druhé se liší. Jsou například takové, které mají vyšší produkci soli, čímž se do ovzduší dostává chlorovodík,\" řekl Petrlík.
Tvrdí, že mnohem účelnější by bylo zlepšit současný systém třídění odpadu a ten dále recyklovat.
Celý projekt plazmových spaloven je ale teprve v úvodní fázi a o ničem dosud není rozhodnuto. Podle vedení kraje bude ještě nutné veřejně jej prodiskutovat.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů