Úterý, 16. dubna 2024

Vyšší DPH v odpadovém hospodářství postihne občany

Vyšší DPH v odpadovém hospodářství postihne občany
Zavedení DPH ve skutečnosti postihuje ty podnikatelské subjekty, kteří nejsou plátci DPH, a také ostatní skupiny: mezi ně patří zejména prostý občan.

Služby spojené s ekologií resp. se svozem komunálních odpadů se pro něj ve většině případů zvýší o 14 %, což je rozdíl mezi minulou sazbou 5 % a nynější, která činí 19 %.

Z výše uvedeného jasně vyplývá, že zvýšené DPH postihne zejména rozpočty obcí a měst. Nikde jsem se totiž nedočetl, že by se v zákoně o odpadech zvýšila i dosud platná částka místního poplatku za systém provozování sběru odpadů, který byl stanoven na 500 Kč/občana zákonem o odpadech, tudíž ji nelze překročit.

Aby obec nebo město zvýšily svoje příjmové částky rozpočtů, určené pro pokrytí svozu odpadů, musely by přejít na jiný systém výběru peněz: opustit systém místního poplatku a přejít např. na platbu za četnost výsypu daného typu nádoby. S tím by samozřejmě muselo dojít i k místním úpravám obecních vyhlášek.

V tomto roce existuje pro jednotlivá města a obce jediné řešení, jak dodržet rozpočty sestavené v roce 2003. Tímto řešením je uzavření nových smluvních vztahů ze svozovou společností a úhrada peněz za celoroční služby spojené s odvozem odpadů do 30.. 5. 2004, tj. obec musí zaplatit jakoby na celý rok dopředu!

V tomto případě by DPH zůstalo ve výši 5 % a obec by předešla zatížení svého rozpočtu.

Co se týče podnikatelských subjektů, kteří jsou plátci DPH, u nich nedojde ke zvýšení jednotkových cen. Zvýšené DPH může pouze ovlivnit tok peněz v některých společnostech.

Firmy, které mají dlouhé doby splatnosti dodavatelských faktur (např. 30 a více dní), získaly do firmy finanční částky z odpočtu DPH dříve, než je musely vydat formou úhrady dodavatelských faktur.

AUTOR: Ing. Libor Luňáček,
regionální vedoucí obchodu,
A. S. A., s. r. o.


Přehled změn sazeb DPH v odpadovém hospodářství

Služba Stará Nová Plátce Neplátce

DPH DPH DPH DPH

Celková služba svozu odpadů 5 % 19 % - 14 %

Samostatně prováděné činnosti

- Výsyp a odvoz nádob 22 % 19 % - -3 %

- Odstraněné odpadu 5 % 19 % - 14 %

- Pronájem nádoby 22 % 19 % - -3 %

Poplatky za uložení 0 % 0 % - 0 %

Rekultivační rezerva 5 % 19 % - 14 %
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů