Středa, 24. dubna 2024

Anaerobní technologie

Anaerobní technologie
Při zacházení s komunálním odpadem dávala Francie v posledním desetiletí přednost spalování se současným získáváním tepla nebo elektřiny. Nyní hledá nové možnosti. Inženýrská společnost Valorga Intenational vyvinula a patentovala proces, který zahrnuje urychlený rozklad organické hmoty v anaerobním prostředí bez přístupu vzduchu. Proces Valorga je nyní provozován v sedmi evropských městech: Amirens (Francie), Freiberg a Engelskirchen (SRN), Ženeva (Švýcarsko), Corunna (Španělsko), Tilburg (Nizozemí) a Mons (Belgie). Další jednotky jsou ve výstavbě v Bassano (Itálie), v Barceloně a v Cádizu (Španělsko) a ve Varennes-Jarcy (Francie). Jejich kapacita se pohybuje od 10 000 až 200 000 tun odpadů ročně.

Nově budovaný závod ve Varennes-Jarcy na jih od Paříže zpracovává 70 000 tun domácího odpadu ročně společně s 30 000 tun bioodpadu. Z těchto odpadů se nejdříve odstraňují nežádoucí materiály jako plastické hmoty, sklo, kameny apod., které váží okolo 20 000 tun. Po výrobě methanu tento provoz získává 40 000 tun kompostu a 11 miliónů krychlových metrů plynu, což se rovná 14 000 MWh.

Celková investice dosahuje 10 miliónů euro. Podle údajů provozovatele stojí závod pro úplné třídění, výrobu plynu a kompostování zhruba polovinu nákladů na spalovnu o stejné kapacitě a provozní náklady jsou o 30 až 40 % nižší - okolo 70 euro/t.

Reaktor, v němž dochází k fermentaci, má ve svém dně 300 otvorů, jimiž je při vysokém tlaku (8 atm) injektován bioplyn. Jeho úkolem je promíchávat odpady a \"nastartovávat\" anaerobní rozklad. Bioplyn vznikající bakteriální fermentací je zachycován a uskladňován u výpusti. Organická hmota po anaerobním rozkladu se dále kompostuje.

Kombinace výroby methanu a konečné kompostování na otevřeném prostranství umožňuje získávání zemědělského kompostu zhruba třikrát rychleji než v samostatném kompostovacím závodě, přičemž potřebný prostor je třikrát menší. Kombinovaná anaerobní procesy jsou pro zemědělské odborníky stále zajímavější, protože dodávají organické látky, obohacující svrchní půdu, vyčerpanou v důsledku intenzivního zemědělství.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů