Pátek, 29. března 2024

Řešením je sběr na požádání

Problémem malých řemeslnických firem (malíři, podlaháři apod.) je odstraňování malého množství nebezpečných odpadů, jako jsou zbytky barev ředitelných vodou nebo ředidlem, kartony od materiálů na spárování nebo obaly od speciálních lepidel.
Řešením je sběr na požádání
Situace je o to složitější, že o těchto nebezpečných odpadech by měla být vedena ve firmě pravidelná evidence. O této povinnosti však ví málokdo.

Francouzská Regionální federace stavebnictví v Nord-Pas-de-Calais provedla mezi svými členy průzkum, kterého se zúčastnilo 63 % jejích příslušníků. Pouze deset procent z nich však vědělo o své povinnosti náležitě shromažďovat, evidovat a odstraňovat své nebezpečné odpady, zejména zbytky barev. Oborová organizace proto hledala řešení, jak předejít tomu, aby se jejich členové dostávali mimo zákon a vystavovali se nebezpečí udělování pokut.

Servis

Jako nejlepší řešení se ukázalo zavedení kvalitního servisu pro malé firmy. \"Jedná se o to, že pověřená osoba sebere odpady z barev na staveništi nebo přímo u řemeslníka na jeho žádost,\" vysvětluje Patrick Leblanc, zástupce řemeslníků v regionální federaci. \"Řemeslník skladuje staré plechovky s barvou na paletě a když uzná za vhodné, pošle faxem objednávku odvozu. Pověřená osoba přijede s přepravní paletou, odpad zváží a odveze. Než je odpad odvezen k roztřídění, vystaví pověřená osoba potvrzení o ekologické likvidaci. Máme štěstí, že máme v regionu tři firmy, které mají povolení pro nakládání s nebezpečným odpadem.\"

Jedna z odpadářských firem, ARF, se rozhodla nabídnout malým a středním podnikům stejný tarif jako těm největším. Malíři navíc získali od Správy vod (ekvivalentu našich VaK, pozn. red.) podporu, která představuje 45 % celkových nákladů na sběr.

Dobré výsledky

Výsledky akce jsou optimistické. Za odstranění nebezpečných odpadů (plechovek se zbytky barev apod.) platí nyní řemeslníci 380 eur za tunu oproti ceně 900 eur jinde ve Francii. V regionu nyní využívá tuto službu 85 procent malých řemeslnických firem z oboru.

Sebrané odpady jsou recyklovány téměř na 100 %. Kovy směřují do hutí, zbytky barev a podobné materiály jsou spalovány v cementárně jako alternativní palivo. Celá akce má jedno slabé místo: sběr ve venkovských oblastech je dražší. Stanovení stejné ceny za odvoz v celém regionu není všude možné, zvláště pokud neexistuje konkurence mezi firmami, které odvoz odpadu nabízejí.

I přesto bude mít tento pilotní projekt své následovníky v několika dalších regionech, například v Bretani a oblasti Languedoc-Roussillon
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů