Pátek, 19. dubna 2024

Elektroodpad v Banské Bystrici

Elektroodpad v Banské Bystrici
V Bánské Bystrici byla počátkem června slavnostně otevřena zatím největší linka na zpracování elektroodpadu ve střední Evropě. Postavila ji firma Elektro Recyling za podpory slovenského Recyklačního fondu.

Cena vlastní technologie je 120 mil. Sk. S dalšími náklady však již cena za linku dosáhla 217 mil. Sk. Kapacita zpracování elektrošrotu na vlastní lince je 10 tisíc tun za rok, v případě třísměnného provozu však může být kapacita až 14 000 tun za rok. Linka v současnosti, tj. v době náběhu, zhodnocuje odpadní materiály zhruba ze šedesáti procent.

Po náběhu a seřízení linky by však zhodnocení materiálu mělo dosáhnout až 80 %. Linku nyní obsluhuje 10 pracovníků, vznik dalších čtyřicet pracovních míst je plánován při přípravné demontáži odpadních elektrických a elektronických zařízení (OEEZ).

Vlastní linka je stavebnicového charakteru a v současné době má v provozu čtyři bloky. Jedná se o suchou separaci elektroodpadu. OEEZ se postupně trhá a drtí na menší částice a kontinuálně probíhá oddělování jednotlivých materiálů, které jdou pak k dalšímu zpracování a materiálové recyklaci. Linka je tak rozsáhlá, že nelze ani spočítat všechny separátory, ale ty hlavní jsou magnetické, vibrační a pneumatické.

Linka se nezabývá zpracováním drahých kovů z tištěných spojů. Otázkou času a dalších investic je také zpracování obrazovek ze starých televizorů. V budoucnu se na lince předpokládá rovněž třídění plastů pomocí spektrálního testeru, kterým je už linka vybavena.

Z technického hlediska je linka na velmi dobré úrovni - splňuje veškeré normy EU z hlediska hlučnosti a prašnosti. Kapacita tohoto zařízení bude plně postačovat na pokrytí požadavků výrobců a dovozců elektrických a elektronických zařízení na celém území Slovenské republiky.

Jediným problémem recyklační linky je v současné době zásobení vstupním materiálem, které pro linku této kapacity rozhodně není dostatečné - navíc na Slovensku již několik linek na recyklaci elektroodpadu delší dobu funguje.

Vedení firmy však úzce spolupracuje se svozovými firmami a obcemi na Slovensku, aby zajistilo dostatek vstupní suroviny. Cena za zpracování se v současné době odvíjí od ceny za skládkování a je odvislá od zavedení směrnic EU pro nakládání s elektroodpadem stejně jako v české republice. Termín 13. srpna 2005 platí pro obě země stejně.

AUTOR: Jaroslav Brabec
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů