Pátek, 19. dubna 2024

Dvůr je otevřen denně, po městě přesto zůstává odpad

Dvůr je otevřen denně, po městě přesto zůstává odpad

Podbořany - Desítky tisíc korun ročně spolykají náklady na provoz sběrového dvora v Podbořanech. Tam mohou lidé umisťovat objemný odpad ze svých domácností, ovšem musejí ho vytřídit.
I přes tuto alternativu však i na Podbořansku stále existují a vznikají černé skládky, případně se nepotřebné předměty hromadí u popelnic a kontejnerů. Přestože jde zdánlivě jen o vytváření nepořádku, má to i ekonomický dopad. Lidé sami způsobují, že výdaje na nakládání s odpady stále rostou. A s nimi i částky, které musí zaplatit oni sami.
\"Dvůr funguje od roku 1998. Otevřen je denně od 7 do 17 hodin. Obyvatelé v něm mohou odkládat nebezpečné odpady, ale i papír, sklo a plastové lahve,\" předeslal ekolog města Martin Jelínek.
Po městě jsou i tak čas od času vidět malé \"skládky\" u odpadových nádob. Firmy jsou ale pověřené a placené jen za svoz popelnic a kontejnerů, předměty vedle nich je nemusejí zajímat. \"Kdo tam předměty odloží, založí vlastně skládku. Nic tím ale neušetří a ještě poškozuje ostatní spoluobčany. Mezi ně se totiž rozdělují platby v souvislosti s celkovými náklady za odvoz odpadků,\" upozornil místostarosta Radek Reindl. Podle něj jsou tak lidé sami proti sobě, když kryjí nebo nechtějí ukázat na ty, kteří odpadky pohodí jakkoliv a kdekoliv. \"I likvidace černých skládek se započítává do výdajů za nakládání s odpady, tedy i ceny, jež lidé platí za popelnice a kontejnery,\" dodal. Když tedy lidé vidí někoho, jak vyhazuje odpad tam, kam nemá, hned si mohou ze svého rodinného rozpočtu odečíst pár korun, jež kvůli němu zaplatí navíc.
Ve svozovém dvoře se provádí i kompostování biologického odpadu včetně větví a křovin. Roli dohledu nad dvorem a obsluhu plní veřejně prospěšní pracovníci. K založení svozového dvora došlo právě proto, aby se eliminoval vznik černých skládek a existoval dohled nad nakládání s některými druhy odpadů.
Loni přišlo Podbořany odpadové hospodářství jako celek na asi 3 miliony Kč, ztráta činila přes půl milionu; oproti roku 2002 přitom poklesla o 16%.

Autor: ALEŠ KASSAL 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů