Pátek, 19. dubna 2024

Řecko vede

Řecko vede
Ekologická likvidace starých elektrospotřebičů vázne. Pouze Řecko zatím stihlo do svého práva zahrnout včas dvě nové směrnice o nakládání s vyřazenou elektronikou a elektrospotřebiči. Lhůta pro jejich přijetí uplynula 13. srpna.

\"Kupujeme a vyhazujeme stále více elektrospotřebičů, které jsou často vyrobeny z nebezpečných látek. Směrnice skoncují s touto situací, pokud je převezmeme do národního práva,\" vyjádřila zklamání nad 24 opozdilci komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová a vybídla je, aby urychleně zjednali nápravu. V Česku by měla být unijní pravidla zasazena do zákonů na podzim.

Unijní směrnice zpřísňují požadavky na likvidaci a recyklaci vysloužilé elektroniky a od července 2006 téměř zcela zakazují používat olovo, rtuť a kadmium v nových spotřebičích. Od srpna 2005 mají \"staré\" členské státy (nové od srpna 2007) ve sběrnách sesbírat nejméně čtyři kilogramy separovaného \"elektronického\" odpadu na hlavu. Náklady na sběr, zpracování, využití a odstranění elektroodpadu z domácností budou hradit výrobci a dovozci elektrospotřebičů.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů