Pátek, 29. března 2024

Na jedničku dopadly rozbory bioplynu

Na jedničku dopadly rozbory bioplynu
Úpohlavy - Dlouho očekávanou zprávu o rozboru bioplynu ze skládky v Úpohlavech mají v rukou představitelé Sdružení obcí pro nakládání s odpady. Podle výsledků je úpohlavský bioplyn vysoce kvalitní.

\"Z výsledků máme radost. Pro nás jsou dokladem i toho, že skládka je dobře provozována,\" popisuje Libor Beránek, jednatel Sdružení obcí pro nakládání s odpady.
Bioplyn se na skládce uvolňuje během procesu rozpadu organických látek a představuje ekologický energetický zdroj. Ve zprávě o výsledcích testu se praví:
\"Čerpací test potvrdil vhodnost energetického využití skládkou produkovaného plynu. Těžený plyn lze bez úpravy využívat jako zdroj čisté energie.\"

Z výsledků je patrné, že ze skládky lze již v současné době těžit za jedinou hodinu 37 metrů krychlových bioplynu se 45 procentním obsahem metanu, což odpovídá energii 167 kW. Jak Beránek doplňuje, jedná se přibližně o energii, která stačí na pokrytí potřeb jednoho velkého věžáku - tedy ohřevu vody, elektrické energie a plynu.
Podle zástupců Sdružení obcí pro nakládání s odpady by elektrická energie vyrobená z úpohlavského bioplynu mohla proudit do rozvodné sítě již během jednoho roku. Kogenerační jednotka, která by spalováním plynu výrobu elektřiny zajišťovala, je ale značně nákladnou záležitostí. Její cena se pohybuje v řádech několika milionů korun.
\"Možnosti financování kogenerační jednotky musíme zvážit. Chtěli bychom využít dotací, případně si vzít úvěr. V každém případě ale budeme muset část nákladů hradit z vlastních prostředků,\" uvádí Ivo Hynl, další z představitelů sdružení.
Podle Hynla počítá sdružení také s možností efektivního využití tepelné energie, která by v kogenerační jednotce vznikala. \"Teplo bychom zužitkovali pro sušení řeziva. Sušička by stála hned poblíž skládky. Průzkumem trhu jsme si zjistili, že by po kvalitním vysušeném řezivu byla poptávka,\" doplňuje Hynl.
Možnosti úpohlavské skládky se v budoucnosti ještě značně zvýší, protože během dvou let bude možné pro čerpání bioplynu využít i druhou část skládky, která pojme trojnásobně větší množství odpadu.
Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů