Sobota, 20. dubna 2024

Město už nepočítá s další skládkou odpadu

Město už nepočítá s další skládkou odpadu
Bude se muset více spalovat, kompostovat, recyklovat * Pražané jsou ochotni třídit * Svoz asi podraží

Z dálky vypadá jako menší kopec porostlý travou a obklopený stromy. Z blízka je vidět, jak k němu přijíždí každou minutu nové auto plně naložené odpadem. Cihly, suť, igelity a nedefinovatelné hromady materiálu. Tak vypadá ďáblická skládka, která by měla být poslední městskou hromadou odpadků.

Hlavní město ročně vyprodukuje tisíce tun odpadu, část z něj se skladuje na hlavní městské skládce v Ďáblicích. Za osm let se podle vedoucí oddělení komunálních odpadů a čistoty města odboru infrastruktury města Jitky Kluzové skládka zruší. \"V roce 2002 bylo vydáno povolení na druhou etapu skládky na 10 let. V rámci územního plánu se s další skládkou už nepočítá,\" řekla Právu vedoucí.
Hlavní město podle ní ročně vyprodukuje 240 tisíc tun odpadu. Z toho pošle 195 tisíc tun do spalovny a 40 tisíc tun odpadu skončí na zmíněné skládce. Tam končí i dalších 17 tisíc tun objemného odpadu. Místo současného skladování na městské skládce by se měl pražský odpad v budoucnosti podle připravovaného plánu odpadového hospodářství více spalovat a z 50 procent recyklovat. \"V současné době je hotový text plánu odpadového hospodářství města a byl zahájen proces, kdy se určuje vliv na životní prostředí. V říjnu nebo listopadu by text měli schvalovat radní,\" sdělila Kluzová.

Ekologické zpracování je dražší

Město v chystaném plánu počítá i s kompostováním biologického odpadu. Změny by se nejdříve měly postupně podle radního Miloše Gregara (ODS) dotknout velkých podniků, škol a školních jídelen. \"Není to jednoduchá cesta. Individuální třídění bioodpadu je až třetím krokem,\" sdělil. Právě kvůli zpracování bioodpadu plánuje magistrát na pravém břehu Vltavy vystavět v ulici Dřevčická v Praze 10 kompostárnu. \"Jsou to zatím ale předběžné úvahy,\" upozornil radní. Na firmy se budou při zpracování odpadu podle vedoucí vztahovat stejné podmínky, jaké má dané i obec.
Ekologické zpracování odpadu je podle Kluzové dražší, proto je možné, že podraží i jeho odvoz. Radní Gregar upřesňuje, že dražší budou mít odvoz ti, co nebudou třídit. \"Lidé, kteří třídí, si budou moci objednat menší popelnice, a budou tak platit méně,\" sdělil radní. Město prý nebude nutit Pražany ke třídění odpadu represemi. \"Budeme spíše propagovat třídění a vzdělávat pomocí soutěží ve školách, ale také pomocí informačních kampaní,\" dodal radní. Také generální ředitel Pražských služeb Lubomír Němejc podotýká, že je při zpracovávání odpadu velmi důležitá spolupráce. \"V Praze jsou lidé ochotni třídit. Dostáváme požadavky na vyšší frekvenci svozu kontejnerů na tříděný odpad. A třídění odpadu při svozu důsledně hlídáme,\" sdělil Němejc.
V současnosti svoz směsného odpadu z části a tříděného kompletně dotuje město. \"O zdražení odvozu tříděného odpadu se neuvažuje,\" poznamenal Gregar. Magistrát na plánu odpadového hospodářství podle Gregara úzce spolupracuje se Středočeským krajem, který by například do Prahy posílal na zpracování nebezpečný odpad a hlavní město by zase využilo služeb Středočeského kraje při zpracování automobilových vraků.
Obchodní ředitel svozové firmy Komwag Michael Pára podotýká, že se změna zpracovávání odpadu svozových společností nijak nedotkne. \"Jestli se odpad sváží na hromadu u skládky nebo u spalovny, je pro společnost stejné. Rozdíl ale bude ve větším počtu nádob. Ke kompostovacím nádobám budou muset zajíždět zvláštní automobily,\" řekl Právu Pára.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů