Pátek, 19. dubna 2024

S rekreanty přišel i problém s odpadem

S rekreanty přišel i problém s odpadem
Plastový odpad letos přes léto sužoval Želiv na Pelhřimovsku. Oblíbená rekreační oblast si až v tomto týdnu mohla oddechnout od sílící záplavy zejména použitých PET lahví. Obec plánuje kroky, aby se letošní problémy v příští rekreační sezóně neopakovaly.

Ne že by kolem rekreačních toků v oblasti Želiva výrazně přes léto přibylo turistů. Nárůst plastového odpadu je ale enormní. \"Problémy začaly už minulé léto. Letos to bylo ale ještě podstatně horší,\" řekl starosta Želiva Karel Chmel (nezávislý). V květnu vítal poprvé v historii obce hlavu státu ve svátečním, o dva měsíce později se sám musel převléci do pracovního a začít svádět několikatýdenní boj s pytli plnými odpadu.
Problém paradoxně rovněž umocnilo z hlediska ekologie stále lepší chování želivských usedlíků. Také oni se za uplynulé čtyři roky, co se v celé obci i v místních částech odpad třídí, naučili PET láhve ukládat do specializovaných kontejnerů. \"Naši lidé třídí odpad ve stále větším objemu. Zatímco běžného komunálního odpadu zůstává stále zhruba stejně, tříděného, zejména pak plastů, výrazně přibývá,\" potvrdil pozitivní změny v myšlení místních lidí první muž obce.
Když ale přijde turistická sezóna, mění se dobré návyky v ekologickou bombu. \"Pro běžné potřeby obyvatel obce kapacita kontejnerů pořád ještě stačí. Problémy přicházejí s rekreanty,\" zdůraznil Chmel. Podle něho není hlavní podstata problému ani tak v individuálních turistech, i když i ti po sobě zanechávají odpadky, ale hlavně v provozovatelích rekreačních zařízení.
\"Když do kontejnerů určených pro PET lahve odloží třeba plný pytel tohoto druhu odpadu, tak není divu, že se tam už další odpadní plast nevejde,\" poznamenal. Když pak láhve končí v nádobách v původním tvaru, problém se jenom prohlubuje.
V Želivě už začali plánovat, jak budou letnímu plastovému nadělení čelit v příštím roce. Sázka na jinou organizaci svozu, od níž si slibovali přinejmenším dílčí vyřešení problému už letos, zatím nevyšla. \"Zkoušeli jsme na vedení společnosti pro hospodaření s odpady Sompo domluvit častější svoz plastů u nás v Želivě, ale to nebylo možné. Společnost má jednu svozovou linku, volná kapacita tam už není,\" přiblížil omezení v jiné organizaci svozu starosta. \"Spíš je reálné, že pro příští rok pořídíme další kontejnery na plasty. Mimo turistickou sezónu je sice potřebovat nebudeme, ale jiné řešení asi nenajdeme,\" dodal.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů