Pátek, 29. března 2024

Energetické využívání odpadů nepoškozuje životní prostředí

Energetické využívání odpadů nepoškozuje životní prostředí
Zapracování varianty energetického využití odpadů do návrhu Plánu odpadového hospodářství Jihočeského kraje lze považovat za velmi rozumný krok z hlediska ochrany životního prostředí. Spalování komunálních odpadů v moderních spalovacích zařízeních vybavených čištěním spalin je totiž ve všech státech s vysokou úrovní péče o životní prostředí považováno za zcela bezpečný a k životnímu prostředí šetrný způsob nakládání s komunálními odpady.
Například ve Švýcarsku se na sklonku minulého století spalovalo asi 45 % komunálních odpadů, v Nizozemsku 42 %, ve Francii 39 %, v Německu 17 % atd. V zemích EU je v průměru spalováno asi 22 % komunálních odpadů. V r. 2003 bylo v Evropě v provozu 340 spaloven s využitím tepla, v období 2003-2009 je připravována výstavba dalších 166 spaloven. Ve prospěch spalování lze uvést i občas opomíjený příspěvek ke zmírnění globálního oteplování tím, že při využití tepelné energie z odpadů lze omezit spalování fosilních paliv. Například spálení 50 mil. tun odpadů, což je současná celoevropská kapacita spaloven s využitím tepla, umožní zásobit elektřinou 16 miliónů domácností a teplem 4,7 miliónu domácností ročně.
V České republice bylo v roce 2000 ve třech velkých spalovnách komunálních odpadů spáleno asi 8 procent vzniklých komunálních odpadů, odborníci doporučují výstavbu dalších 5 až 7 spaloven.
Obavy veřejnosti před emisemi ze spaloven, zejména emisemi dioxinů, jsou neopodstatněné. Jen pro ilustraci: Podle odhadů Agentury pro životní prostředí UK bylo při jednom slavnostním 15minutovém ohňostroji na konci tisíciletí v Londýně emitováno tolik dioxinů, jako by produkovala největší londýnská spalovna za 120 let provozu.

ing. JAN MIKOLÁŠ, CSc. poradce pro životní prostředí
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů