Čtvrtek, 28. března 2024

Lidé ze západočeského venkova málo využívají biologický odpad

Lidé ze západočeského venkova málo využívají biologický odpad
Plzeňský kraj - Lidé z venkova Plzeňského kraje už tolik nevyužívají biologický odpad ze svých zahrádek a pozemků, například pro kompostování. Zároveň ukládají na skládky výrazně více papíru a plastů, než je republikový průměr. Vyplynulo to z analýz, které provedli odborníci v úterý a včera na skládce Vysoká, druhé největší deponii občanského odpadu na Plzeňsku. Uvedl to Marek Sýkora z krajské regionální rozvojové agentury.
Z rozborů bude vycházet projekt na zlepšení sběru a třídění komunálního odpadu v Plzeňském kraji, financovaný z výrazné části obalovou firmou EKO-KOM. Další peníze na projekt, jehož výsledky využije také ministerstvo životního prostředí, poskytne kraj.
Podle Luďka Königsmarka z EKO-KOMu odebrali v úterý analytici dvousetkilogramový vzorek dovezený z obce Přestavlky na jihu Plzeňska, kde žije zhruba 200 lidí.
Vzorek obsahoval více než 23 procent biologického odpadu, což je téměř čtyřnásobek republikového průměru. Dále v něm bylo téměř 12 procent papíru, což je o čtyři procenta nad průměrem. Také u plastu s 10,7procentním podílem je komunální odpad z Plzeňského kraje o tři procenta nad českým standardem. Sklo s 5,6 procenta je naopak o 3,4 procentního bodu pod celostátní hladinou a obsah kovů - 4,2 procenta - jí v podstatě odpovídá.

Výsledky jsou reprezentativní pro většinu kraje, ale EKO-KOM plánuje provést ještě jeden rozbor venkovského odpadu na druhém konci kraje na Šumavě a analýzu odpadu z městské zástavby. Od loňského prosince získaly obce od EKO-KOMu a Plzeňského kraje 550 sběrných nádob na papír, sklo a plasty. V kraji se loni vyprodukovalo 122 641 tun odpadů včetně kovů, z toho 9,3 procenta se jich vytřídilo. Na osobu tak připadá bez kovů 21,5 kilogramu.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů