Pátek, 19. dubna 2024

S likvidací ropných lagun začne sdružení za tři roky

S likvidací ropných lagun začne sdružení za tři roky
Ostrava Práce na likvidaci ropných lagun po zkrachovalé chemičce Ostramo začne seskupení firem Čistá Ostrava, které letos soutěž o lukrativní mnohamiliardovou zakázku vyhrálo, zřejmě až v roce 2007. Tři roky totiž bude mít Čistá Ostrava, která sdružuje firmy Geosan Group, Železniční stavitelství Brno a Aquatest, na přípravu.
" Do února příštího roku by měl vítěz soutěže odevzdat realizační projekt, který by měl obsahovat přesný časový i finanční plán prací," uvedl Jiří Bělohradský, šéf závodu Sanační práce státního podniku Diamo, který organizoval výběrové řízení. Po schválení projektu, o kterém budou rozhodovat ministerstvo životního prostředí a Fond národního majetku, bude následovat stavební řízení a posouzení vlivu stavby na životní prostředí. " Samotná vlastní likvidace lagun by pak mohla začít někdy v roce 2007 a v roce 2010 by sanační práce měly skončit," upřesnil Bělohradský. Řekl, že nebezpečné odpady, kterých je asi tři sta padesát tisíc metrů krychlových, nebudou firmy nikam převážet, ale čistit přímo na místě. " Obyvatelé Ostravy, kteří bydlí v sousedství, možná pocítí, že čištění probíhá, jinak by měli být zatíženi minimálně," dodal Bělohradský. Po vyčištění by mělo území projít také technickou i biologickou rekultivací. Územní plán města počítá s tím, že na vyčištěném území vyroste les.
Na rozhodnutí o sanaci nebezpečné skládky, která zbyla po činnosti chemičky Ostramo, čekala Ostrava několik let. Odstranění lagun totiž brzdil zákon, který bránil uvolnění peněz ze státního rozpočtu. Teprve loni ministerstvo životního prostředí rozhodlo o jejich likvidaci. Společnost Diamo, která laguny spravuje, pak mohla vypsat v listopadu minulého roku výběrové řízení na firmu, která znečištěné území vyčistí. O největší státní zakázku v kraji se ucházeli čtyři zájemci. Kromě sdružení Čistá Ostrava to byla americká společnost KAP, spojení firem OKD, Rekultivace a ODS - Dopravní stavby, dále konsorcium společností Subterra, Energetika Třinec a Tchas. Soutěž zpochybnila americká společnost KAP, která se obrátila na antimonopolní úřad. Ten šetření zastavil koncem června letošního roku, protože americká firma svůj návrh na přezkoumání výsledku soutěže stáhla.
Vyjádření zástupců sdružení Čistá Ostrava jsme do uzávěrky tohoto vydání neobdrželi. Jejich názor proto přineseme zítra.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů